Kardinal Puljić: Papa Franjo će uspostaviti dijalog s islamskim svijetom

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić kazao je u ekskluzivnoj izjavi za agenciju Anadolija (AA) da će međureligijski dijalog biti jedno od značajnih obilježja djelovanja novog pape Franje.

Kardinal Puljić učestvovao je u izboru novog poglavara Rimokatoličke crkve, zajedno sa 115 kardinala iz cijelog svijeta.

”Na poseban način naglašen je ekumenski dijalog s Pravoslavnom crkvom, jer je važna uspostava zajedništva krštenja. Također, na poseban način je rečeno da Crkva u ovom svijetu posebno treba uspostaviti dijalog i sa islamskim svijetom, ali i sa svim kulturama, jer naše je poslanje upravo u tome da uspostavimo suradnju na svim ljudskim vrijednostima, a na poseban način s vrijednostima vjere. U duhu vjere i morala, cilj je graditi mostove i suradnju sa svim različitostima. To je bio jedan od važnih momenata na pripremnim konferencijama prije ulaska u konklave za izbor novog pape”, kazao je kardinal Puljić za agenciju Anadolija.

Naglasio je kako papa Franjo nije slučajno uzeo to ime.

”Zna se dobro da je sveti Franjo Asiški bio čovjek koji je tražio most između Istoka i Zapada. Zato smatramo da on nije slučajno izabrao ime Franjo. Upravo taj most između Amerike i Evrope, između Azije i Afrike on će pokušati uspostavljati. To mislim na kontinente, a onda na poseban način i između različitih kultura”, kazao je kardinal Puljić.

(VisokoIN/AA)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com