Kosovo: Na pomolu rješenje koje neće svima odgovarati

Predsjednik Vlade Srbije Mirko Cvetković rekao je da se Vlada zalaže za mirno rješenje kosovskog pitanja, koje će omogućiti nastavak dijaloga sa Prištinom, ali i za regionalno pomirenje, između ostalog i srpskog i albanskog naroda.

“Blizu smo rešenja za krizu na sjeveru Kosova”, rekao je Cvetković, ne želeći da precizira o kakvom se rješenju radi, osim što je istakao da ono neće svima odgovarati.

On je na Forumu medija jugoistočne Evrope rekao da Vlada Srbije smatra da svaki problem, pa i najteži, mora da se rješava upotrebom miroljubivih sredstava kao što je dijalog, a nikako nasilje. “Jedino se na taj način može doći do dugoročnog i održivog rješenja”, istakao je Cvetković.

Podsjetivši da dijalog ne podrazumijeva unilateralne poteze, Cvetković je naglasio da Vlada u tom smislu djeluje na pronalaženju nenasilnog i mirnog rješenja, koje neće voditi ka eskalaciji.

Na pitanje da li su Kosovo i evropske integracije Srbije dva odvojena kolosijeka, odnosno da li je rješenje statusa Kosova uslov za nastavak integracija, Cvetković je rekao da lično smatra da su u ovom trenutku to dva paralelna procesa, ali da ne može da isključi da će se te linije u budućnosti susresti.

(VisokoIN/Srna)