Kosovo za godinu dana izgradilo autoputa koliko je BiH izgradila za 11 godina

Ovih dana svečano je otvoreno 38 kilometara modernog autoputa na Kosovu koji su izgrađeni za samo jednu godinu. Ta je dionica samo dio autoceste nazvane po kosovskom lideru Ibrahimu Rugovi, koja će ukupno biti duga 117 kilometara, a čija bi izgradnja trebala trajati tri godine

Kosovo je tako za samo godinu izgradilo autoputa onoliko koliko su nesposobne bh. vlasti izgradile za punih 11 godina!

Podsjetimo da su predstavnici SDA u tadašnjoj Federalnoj vladi daleke 2000. godine postavili kamen temeljac za izgradnju koridora 5c između Sarajeva i Zenice. Nekoliko godina kasnije uzet je kredit za izgradnju sarajevske zaobilaznice. Nijedan od ova dva projekta ni do danas nije kompletiran.

Izgrađeno je tek 37 kilometara od Sarajeva do Kaknja. Ostatak autoputa od Kaknja do Zenice je i dalje u izgradnji. No, on neće u potpunosti biti u upotrebi, prema našim informacijama, još najmanje tri godine.

Ovaj dio autoputa podijeljen je u tri manje dionice, a ekipa “Dnevnog avaza” jučer je obišla gradilište. Na prvoj poddionici, dužine desetak kilometara, radovi napreduju, a dijelovi ceste već su izgrađeni. Ova bi dionica trebala biti završena naredne godine.

No, problem će biti tunel Vijenac, dug tri kilometra, koji predstavlja drugu poddionicu. U ovom tunelu jučer su zatečeni radovi, ali ne baš velikog intenziteta. Nezvanično, izgradnja ovog tunela nije odmakla daleko od početka i trajat će, u najmanju ruku, još tri godine.

Izgradnja treće poddionice, od izlaska iz tunela do ulaska u Zenicu, na dužini od tri kilometra, napreduje veoma sporo.

Kada je riječ o sarajevskoj zaobilaznici, koja je, također, podijeljena u tri dionice i za koju je kredit uzet još 2005., nikakvi radovi se ne izvode. Novi izvođač za prvu dionicu, na kojoj je radove izvodio propali slovenski SCT, još nije izabran.

Što se tiče druge dionice, iz Direkcije za ceste FBiH godinama su se žalili da nemaju novca za otkup zemljišta. No, iako su prije dvije godine izdvojena sredstva za eksproprijaciju, taj proces još nije završen, tako da ni radovi ne mogu početi. Treće dionice zaobilaznice nema ni u planovima.

Novca ima dovoljno

Spora gradnja ne može se opravdati nedostatkom novca. BiH je već odobreno oko milijardu maraka kredita za gradnju autoputa.

Osim toga, godišnje država zaradi oko 120 miliona maraka na akcizi od deset feninga po litri goriva za gradnju autoputeva. Ne treba zanemariti ni godišnji prinos od desetak miliona maraka od naplatnih kućica kod Vogošće, a za korištenje izgrađenog dijela autoputa.

Ž6 = Brojke za sramotu

38 kilometara na Kosovu izgrađeno za jednu godinu
37 kilometara u BiH izgrađeno za 11 godina
120 miliona KM od akciza za autoput BiH ubere svake godine
10 miliona od putarina

(VisokoIN/Avaz)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com