LDS oštro protiv povečanja PDV-a kao usluge Hrvatskoj

LDS ne želi da vjeruje da je odluka o povečanju PDV-a jedini rezultat posjete Premijera Milanovića Predsjedavajučem Bevandi.

Umjesto usaglašavanja poreskih politika BiH sa potrebama ekonomske sanacije Hrvatske, predsjedavajući Vijeća ministara bi morao voditi politiku privlačnijih poreskih stopa kako bi Bosna i Hercegovina do maksimuma iskoristila susjedstvo sa Evropskom Unijom i privukla nove investiture.

U odnosu na očekivane novčane efekte sa uvođenjem diferencirane stope PDV-a, Liberalno Demokratska stranka se ošto suprostavlja takvim namjerama smatrajući da nedostatak ekonomske vizije i liderstva sadašnjih vlasti ne smije plačati krajnji korisnik tj. građanin ove zemlje.

Uvođenje diferencirane stope te zanačajno povečanje druge stope (sa jedinstvene od 17% na 24 ili 25%) samo predstavlja sjajnu priliku za novi razvoj korupcije i kriminala te povečanje administracije zbog potrebnog zapošljavanja novog broja inspektora koji će pregledati dvije stope PDV-a.

Izvjesno je i da uvođenje manje stope neće pridonjeti smanjenju cijena jer to trgovci neće provoditi zbog prilike za ekstra profit, a država nema mehanizam da ih sprječi.

Također, efekat na kupovnu moć stanovništva će biti novo smanjenje potražnje i uništenje i ono malo domače proizvodnje koja je već opterečena nevjerovatnim državnim nametima, dok će turizam kao rijetka grana u usponu izgubiti na svojoj konkurentnosti.

(VisokoIN)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com