Mahira Šljivo: Supermama u borbi za život

Svako jutro Mahira Šljivo obuče svoje “odijelo superjunaka” i krene u borbu za svoju djecu. Ova 33-godišnja “supermama”, kako je nazivaju malo u šali a više za ozbiljno nazivaju njeni prijatelji i poznanici, odgaja četvero maloljetne djece, priprema ih za sve loše i dobre stvari koje ih čekaju u životu.

Desetogodišnja Adla je najstarija, Ahdar ima osam, a blizanci Ahmed i Aiša po dvije godine.

Mahira je prije nepune dvije godine odlučila da se rastavi od supruga i krene sama sa svojom djecom kroz život. Kaže da joj nije bilo nimalo lako.

„Neko vrijeme je bilo fizičkog nasilja, međutim ja sam mislila da će to prestati i da će, bar zbog djece, postati bolji čovjek. Kad i posljednji pokušaj nije uspio da se ta veza održi, odlučila sam da je ipak bolje biti samohrana majka, da živim u miru i sretna sa svojom djecom. Da ih usmjerim u pravom smjeru, nego da cijeli život žive u iščekivanju i trpe nasilje. Nisam njima željela to“, kazala je Šljivo.

Danas se žene teško odlučuju da budu samohrane majke jer je, prema Mahirinom mišljenju, tu odluku najteže donijeti.

„I meni je to bilo teško, s obzirom na to da je njih četvero, a blizanci su bili bebe. Pitala sam se šta ću i kako ću. Ali kad čovjek ima vjeru u to da nismo sami, i vjeru u samog sebe, sve se može. Niko nije stvoren da živi u nasilju ni da bude nasilnik, to je stvar izbora svakog čovjeka. Shvatila sam da je bolje da se sama borim za djecu, nego da moja djeca gledaju i slušaju nasilje“, kaže Šljivo.

U početku je bilo teško, Mahira se često pitala odakle početi. Ostala je bez posla, a od kuće su otišli „tek tako“. Danas je prezadovoljna, a najvažnije joj je da su djeca zdrava. Sve ostalo se, kako je rekla, može kupiti i zamijeniti. Djeca su presretna, a ona svaki dan iznova zaključuje “kako je baš ovako trebalo biti”.

„Pokušavam da im pokažem normalnu sliku svijeta i da ima omogućim da svaki dan provedu u normalnom okruženju. Trudim se da se druže sa prijateljima koji će ih nečemu naučiti, a ne da žive tek tako, od danas do sutra. Najstariju Adlu pokušavam naučiti da život nije skrojen samo od gledanja televizije, već da mora imati i obaveze. Svi su uključeni u rad, počev i od ovih najmanjih“, napominje Mahira Šljivo.

-U kući svi imaju svoja zaduženja-

Lakše je komunicirati sa djecom kad se i oni osjećaju vrijednim. Čak i najmanja Aiša, koja zna gdje stoje stvari u kući, pomaže mami.

„Ujutro se obično prvo probude najmlađi. Onda se meni popnu na glavu i bude me. Pravimo doručak, pospremamo. Ako su stariji prva smjena, idu u školu, a ja sa bebama provodim jutro dok ne odu u vrtić. Stariji se vraćaju iz škole i obavljaju domaće zadatke, a potom imaju svoje vrijeme za igru. Potom ja odem po bebe u vrtić, dok Adla i Ahdar serviraju večeru. U devet sati svi moraju biti u krevetu“, objašnjava Mahira Šljivo kako izgleda dan u kući supermame.

Organizacija je, kako je naglasila u razgovoru za agenciju Anadolija, pola posla. Svaku minutu, koja joj prođe neiskorištena, osjeća kao da je propala.

„Gledam da iskoristim što više vremena s djecom i da nešto zajedno napravimo. Trudim se i da stignem napraviti kolač i nešto uraditi. Osnovno je biti organizovan, jer bez toga ne bih uspjela ovo sve“, istakla je Šljivo.

-Kolači kao glavni izvor prihoda-

Supermama svoju djecu izdržava od vlastite zarade. Pravi kolače, koje prodaje na bazarima, na predavanjima u udruženjima gdje je član, prima narudžbe za kolače koje potom sprema kod kuće. Kaže kako je kolače oduvijek pravila, a kada je ostala sama sa djecom, shvatila je da bi joj to mogao biti i izvor prihoda.

„Opušta me pravljenje kolača i oduvijek sam ih pravila. Shvatila sam da ne bih mogla ostaviti tako male bebe nigdje. Kad bih radila negdje, ne bih mogla kontrolisati troškove, jer bih morala plaćati i ženu da ih čuva. Onda sam primijetila da svaki dan neko kupuje kolače, i tako sam krenula“, prisjetila se Šljivo.

Zbog djece je odlučila da nastavi dalje sama. Njima je htjela pružiti bolji život, a danas je vjerovatno jedna od najsretnijih mama na svijetu.

„Oni su moja snaga. Kad stvari krenu loše, ja ostavim sve i provodim vrijeme sa njima. Igramo se u kući ili izađemo napolje. Kad čovjek misli da nema izlaza, uvijek se desi nešto. Svaki dan se desi nešto novo ili napraviš nešto dobro za drugoga. I to mi daje snagu da idem dalje“, ispričala je Šljivo ekipi agencije Anadolija.

Osmi mart je Međunarodni dan žena i tog dana slave se i podstilče na ekonomska, politička i društvena dostignuća žena. Mahira Šljivo je dokaz da svaka žena vrijedi i da mora imati samopouzdanje.

„Tako učim i svoju djecu, svi smo isti. Razlikujem ljude samo po dobrom i lošem. Svaka žena može sve što poželi, to je neminovno. Treba samo imati cilj i vjerovati u sebe“, zaključuje supermama Mahira Šljivo.

(VisokoIN/Anadolija)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Vozač kamiona poginuo u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Zenice

Visokoin.com

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

Visoko: Uhapšen zbog posjedovanja droge

Visokoin.com

U Visokom iz automobila ukradene stvari

Visokoin.com

PODIGNUTA OPTUŽNICA: Visočani lažirali dokumente

Visokoin.com