Majci Navaljnog rečeno da je on preminuo uslijed “Sindroma iznenadne smrti”

Majci ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog danas je rečeno da ga je njen sin preminuo uslijed “Sindroma iznenadne smrti”, saopštio je njegov tim, kako prenosi Guardian.

Kako je naveo njen tim, rečeno joj je i da njegovo tijelo neće biti predato porodici dok se ne završi istraga. Ostaje nejasno gdje se trenutno nalazi njegovo tijelo.

Ljudmila Navalnaja je dobila službenu obavijest o smrti u kojoj je navedeno vrijeme smrti u 14:17 po lokalnom vremenu 16. februara, rekla je glasnogovornica Navaljnog Kira Yarmysh za Reuters.

“Kada su Aleksejev advokat i majka jutros stigli u koloniju, rečeno im je da je uzrok Navaljnijeve smrti sindrom iznenadne smrti“, rekao je za X, ranije poznat kao Twitter, Ivan Ždanov, koji vodi Navaljnijevu fondaciju za borbu protiv korupcije.

Kako navodi Guardian, “sindrom iznenadne smrti” je opći naziv za različite srčane sindrome koji uzrokuju iznenadni srčani zastoj i smrt.

U međuvremenu je više od 340 demonstranata uhapšeno kod memorijala Alekseja Navaljnog u Rusiji, javio je Sky News.

Ovaj medij je citirao podatke nezavisne organizacije za ljudska prava OVD-Info koja izvještava o slobodi okupljanja u Rusiji.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica G7 zatražili su od Rusije da u potpunosti razjasni okolnosti oko smrti Alekseja Navaljnog. Ministri vanjskih poslova Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i Sjedinjenih Država sastali su se u subotu u Minhenu.