Mašić pozdravio presudu protiv “dvije škole pod jednim krovom”

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić pozdravio je danas presudu suda u Mostaru da je postojanje “dvije škole pod jednim krovom” kršenje Zakona o zabrani diskriminacije, a kojom se Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a nalaže da do 1. septembra ove godine ukine tu praksu.

“Ja mislim da je ova presuda sigurno dobar ‘vjetar u leđa’ svim normalnim ljudima koji žele da ova zemlja u pravom smislu riječi bude i normalna i evropska. Apsurdno je bilo u isto vrijeme u Ustavu BiH imati ugrađena najviša načela i najviše standarde kada je u pitanju zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda i najgrublja kršenja istih. Ta kršenja, kao što znamo, između ostalog, manifestirana su i kroz najteži oblik diskriminacije, a to je postojanje “dvije škole pod jednim krovom”, kazao je Mašić u izjavi za Fenu.

Istaknuo je da je obaviješten da se sličan spor ovome, koji je pokrenula nevladina organizacija “Vaša prava”, vodi i na Općinskom sudu u Travniku i da očekuje sličan ishod, što stvara pretpostavke da se konačno stavi tačka na segregaciju u obrazovnom sistemu u FBiH.

“Znači, ova presuda ide u pravcu da će FBiH, odnosno dva kantona u FBiH , Srednjobosanski i Hercegovačko-neretvanski, nakon više od deset godina podjela i razdvajanja djece konačno biti u prilici da se vrate na sistem koji je normalno egzistirao i funkcionirao stoljećima, a to je da djeca žive jedna s drugim i da zajedno provode vrijeme”, rekao je Mašić.

Istaknuo je da je i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, zajedno s Koordinaciijom ministara obrazovanja i nauke u FBiH, pokrenulo određene aktivnosti koje će vrlo brzo rezulturati jednim prijedlogom modela za ujedinjenje škola.

Ministar je podsjetio da pored ovih problema segregacije u FBiH i u RS-u još uvijek ima izražen sistem prilično grube diskriminacije, s obzirom na to da u velikom broju škola djeca nesrpske nacionalnosti imaju dosta problema, jer škole slave vjerske blagdane, imaju vjerska obilježja i u njima se nalazi mnogo crkvene ikonografije.

Federalni ministar obrazovanja i nauke je naglasio da su spomenuti problemi u FBiH davno mogli biti riješeni tako što bi se definiralo šta je nacionalna, a šta jezička grupa predmeta.

“I za nacionalnu i jezičku grupu predmeta, svim pripadnicima ne samo konstutitivnih naroda, nego i ostalih, trebalo je omogućiti da nastavu za te predmete pohađaju u skladu sa svojom etničkom, nacionalnom i vjerskom pozadinom. Međutim, u isto vrijeme, niko ne može pod nacionalnu i jezičku grupu predmeta svrstavati fiziku, hemiju, biologiju, matematiku i neke druge prednmete za koje nema nikakvih problema i smetnji da ih djeca zajedno pohađaju”, rekao je on.

Mašić je posebno zahvalio udruženju “Vaša prava” iz Sarajeva koje je pokrenulo ovaj proces, a koji je, kako kaže, trebao davno biti urađen. Ovim je, kako je istaknuo, potvrđeno da je nevladin sektor i njegovo djelovanje u BiH i više nego poželjan, te da je uradio ono što nije uspjela politika.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com