Medresa “Osman-ef. Redžović” ispratila 27. generaciju maturanata

U Kulturnom centru “Altindag” u Visokom sinoć je održana svečana akademija Medrese “Osman-ef. Redžović”, kojom je ova odgojno-obrazovna ustanova Islamske zajednice (IZ) ispratila 27. generaciju učenika i učenica.

Primjeran odgoj

Ova generacija broji 26 maturantica i 18 maturanata koji su tokom četverogodišnjeg boravka u Medresi osposobljeni za dalje školovanje, obogaćeni moralnim i radnim navikama, kao i stručnim i općim znanjem.

Učenikom 27. generacije proglašen je Naser Šabić, a učenicom generacije Ajša Herceglija.

Čestitke učenicima i učenicama, njihovim roditeljima, ali i profesorima, uputio je izaslanik reisu-l-uleme IZ u BiH i njegov zamjenik dr. Enes Ljevaković.

– Pohađali ste i uspješno okončali školovanje u jednoj od naših medresa. Ponosimo se činjenicom da su medrese najstarije odgojno-obrazovne ustanove na ovim prostorima, ali i činjenicom da su one danas savremena učilišta, koja pružaju znanja iz tradicionalnih i racionalnih nauka, kao i primjeran odgoj – poručio je Ljevaković, prenosi Mina.

Na Svečanoj akademiji obratio se i direktor Medrese “Osman-ef. Redžović” mr. Dženan-ef. Handžić.

– U ovom okeanu ljepote, sreće i ponosa koj e osjećamo danas ima i onaj jedan trun sjete i tuge, bude i poneka suza. Čim smo tužni, to znači da ste bili dobri i da nam je žao što nas napuštate. Čim ste vi tužni, to znači da ste svjesni da vam je bilo lijepo. Vjerujem da smo vam dali dovoljno, da su vaša pleća dovoljno jaka da ponesu teret odgovornosti za svoju budućnost – poručio je Handžić.

Učenikom 27. generacije proglašen je Naser Šabić, a učenicom generacije Ajša Herceglija.

Brojni gosti

Akademiji su prisustvovali i mnogi istaknuti gosti, predstavnici vjerskog, javnog, društvenog i političkog života, među kojima direktor Uprave za nauku i obrazovanje Rijaseta, prof. dr. Dževad Hodžić, osnivač Medrese i njen prvi direktor prof. Džemal-ef. Salihspahić, glavni imam Medžlisa Visoko Midhat-ef. Čakalović, premijer Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Mirnes Bašić, te gradonačelnik Visokog Mirza Ganić.

Medresa “Osman-ef. Redžović” počela je s radom ratne 1992/93. godine, a nosi ime alima Osman-ef. Redžovića.

Danas je respektabilna odgojno-obrazovna ustanova, prepoznatljiva po kontinuiranom razvoju, ali prije svega po svojim alumnistima, kojih je u ovih skoro 30 godina bilo preko 1500.

 

Vezani članci

Pogledajte kako će izgledati novi luksuzni stambeni objekat u Visokom

Visokoin.com

Mirza Ganić: Visoko je predivni grad s velikim potencijalom!

Visokoin.com

Gradonačelnik Mirza Ganić obišao kritične tačke tokom obilnih padavina u Visokom

Visokoin.com

Visoko: Stanovnici Hadžijine vode traže hitno rješenje!

Visokoin.com

Čovjek svijet! – Branislav Mara Mirković

Visokoin.com

Franjevačka gimnazija u Visokom – gradilište ujedinjene Bosne i Hercegovine

Visokoin.com