Medvedev žestoko napao Đokovića: On se moli za Rusiju

Teško je na pravi način dati uvod za priču koja je iz sfere tenisa začas skliznula u politiku i za ono što su Ukrajinci očekivali od Novaka Đokovića, bez da je i on toga svjestan. Andrej Medvedev je odlučio da za Nova.rs podijeli priču koja govori o teškoj situaciji u kojoj se Ukrajina nalazi zbog invazije Rusije, ali i da razgovor završi sa “živjela, Srbija”.

Kako smo do ovoga došli?

Andrej Medvedev, bivši ukrajinski teniser koji je bio i četvrti na svijetu, te finalista Roland Garrosa, ovog puta je odlučio da govori najprije o tenisu, a onda o svim užasima kroz koje prolazi Ukrajina i kako Ukrajinci zapravo vide Ruse.

Pojasnio je koga vidi kao favorita na Roland Garrosu i istakao izuzetan značaj tehnologije u savremenom tenisu koja pruža nove mogućnosti.

„Nisam gledao mnogo mečeva u prvoj sedmici, morate da razumijete da sam bio sam u Ukrajini i tek sam onda doputovao ovdje. Ono što sam imao prilike da vidim prije turnira Alkaraz me je, naravno, najviše impresionirao. S druge strane imamo Ruuda, Novak sa svojim iskustvom, Saša Zverev… Svi mogu da pobjede i da odu daleko. Današnje tehnologije koje koriste igrači su takve da možeš da se pripremiš za meč skoro kao mašina – da znaš statistiku, kako igra tvoj protivnik. Možeš da analiziraš podatke, mnogo je interesantnije s tehnologijom. Dosta zavisi od uslova, kada je nebo vedro, sija sunce, tereni su brzi i loptica odskače visoko. Kada je oblačan dan, pogotovo kišovit to je sasvim druga površina i moraš da napraviš više udaraca da bi osvojio poen. Na primjer, teško je zadržati Alkarazov top spin tokom dana, ali uvečer nije toliko efektivan. Zavisi od rasporeda i uslova igre, to će odlučiti mnogo stvari. Složit ćemo se da su razlike između Top 8 igrača male, stvar je detalja ko igra bolje tog dana, u to vrijeme“, počeo je Medvedev za Nova.rs.

O GOAT debati se držao „utabanog puta“.

„Ponovit ću ono što svi govore. Ne možete protiv matematike. Roger je donio ljubav i eleganciju u ovaj sport, Rafa čvrstinu i brzinu i to ‘vamos’. Novak je matematički osvojio više turnira. Možda mi se ne sviđa što je Novak uradio sa svojom porodicom, što je podržao Rusiju tokom ukrajinskog rata. Možda ga zbog toga ne poštujem.“

Odjednom je tema skrenula na potpuno drugu stranu, tenis Medvedevu više nije bio primarna tema, ali kada je novinar Nova.rs podsjetio da je Novak ponudio novac i pomoć Stahovskom na početku rata Medvedev je uzvratio:

„Poslao je nešto novca Stahovskom na početku rata, ali u dubini duše on podržava Rusiju.“

„Zbog čega to mislite, zbog fotografije Srđana Đokovića iz Australije?“, upitao ga je srbijanski novinar.

On je odmah ispalio.

„Ne možete protiv svog oca, oni su zajedno. Ne može tako – sin je protiv Rusa, a otac za Ruse i da nemaju sukob… Ne vjerujem u to (odmahuje glavom). Novak je inteligentan momak, ne izražava svoj stav zvanično. Ali ako ste duboku u tome, kao što sam ja, to je moja zemlja, živio sam tamo i nikada je nisam napustio tokom rata, izgubio sam mnoge prijatelje. Znam njegovu poziciju u ovom pitanju, ali ne mogu to da poštujem. Ipak, tip je kao igrač držao četiri Grand Slam turnira u isto vrijeme i osvojio je Pariz. To je nevjerovatno, nemoguće, nikada nisam mislio da jedan čovjek uključujući i Rogera Federera, to može postići, jer je konkurencija prejaka. Onda je nekoliko godina kasnije igrao finale US Opena i bio je jedan meč udaljen od kalendarskog slema. Podvig koji je bio nemoguć kada smo mi igrali (bio profesionalac od 1991. do 2001. godine). U mojoj glavi je Rod Laver bio posljednji koji je to uradio, a u našoj generaciji nije bilo suđeno jer je konkurencija bila drugačija i prejaka, a Novak je bio tu – ne možeš protiv toga. Osvojio je najviše slemova, vjerovatno ima najbolji međusobni skor, ne znam. Ne znam da li je osvojio Olimpijske igre (osvojio je bronzanu medalju prim. aut.), sigurno je osvojio Davis Cup. Bio je na vrhu toliko sedmica. Ne mogu ići protiv toga. Ako me pitate koga volim, reći ću Rogera i Rafu. Rogera zbog gracioznosti i ljudskosti, a Rafu zbog etike, jer je ljubazan, jer je normalan momak.“

S obzirom na to da je sve vrijeme govorio da je Đoković matematički broj 1 ikada, reporter Nove pitao ga je da li to znači da je promijenio mišljenje u posljednjih godinu i po dana o srbijanskom asu?

„Moram reći da sam veliki navijač Novaka Đokovića i nemam ništa protiv njega. Razumijem da su u Srbiji za Ruse, mole se za Ruse i misle da su Rusi nešto posebno. Za nas Ukrajince nisu ništa. Novak to ne zna, on vjeruje u ono što ruska propaganda kaže. I ne krivim ga što, duboko u svom srcu, podržava svoje rusku braću, a ne nepoznate Ukrajince. Razumijem to.“

Srbi imaju veze sa Ukrajinom zbog Velike seobe Srba tokom 18. vijeka i danas tu ima sela i gradići koja nose ista imena kao gradovi u Srbiji. I da Srbija doživljava i Ukrajinu kao prijateljsku zemlju.

„Pa šta? Srbi su otišli da se bore za Rusiju kao plaćenici sada. Ne za Ukrajinu, već za Rusiju. Novak je divan, ali je teško. Duboko u sebi kada večera sa porodicom, on se moli za Rusiju. Ruska propaganda otišla je tako daleko, ako ste iz Srbije, ušla je u vaše umove, da je teško odmah napustiti. Trenutno momak igra tenis, ne želi da izlazi mnogo van toga, ima dovoljno problema. Jedino što je potrebno je da kaže nešto protiv rata, da kaže ‘Ja sam protiv rata’. Maksimalno su napisali „No war“ na kameri. Ne pričam o Novaku, već o ruskim igračima. Kad je problem Kosova počeo, dva dana kasnije na Roland Garrosu, na kameri na Centralnom terenu napisano je „zaustavite rat na Kosovu“. To znači da igrač ima moć da utiče na mišljenja ljudi. Novak je ranije to mogao da uradi i da da podršku Ukrajini. Nije to uradio, ali poštovanje prema njemu kao teniseru i dalje stoji.“

Nova.rs: Šta ste to još očekivali da kaže? Šta ste još očekivali da uradi?

„Očekivao sam da kaže: ‘Ja sam protiv Putina. Rusija je teroristička zemlja’. Može da uradi mnogo stvari. Ovaj rat je zločinački. Otvorite oči i vidjet ćete. Novak je to mogao da mogao da uradi ranije. Srbija je pola rata podržavala Rusiju i slala plaćenike u Rusiju… Ne bih rekao da ne volimo Srbe, ali se osjećamo loše zbog vas, vi ste posljednji djelić u svijetu koji i dalje vjeruje Rusima. Garantujem vam, Rusija nema šanse da dobije rat. Sve što je bilo pod tepihom u Kremlju će izaći uskoro i bit ćete šokirani“, priča Medvedev i dodao je: „Srbi nisu pravoslavci zbog Rusa, već zato što smo to sami izabrali“.