Meso koje se uvozi u BiH ne smije biti starije od šest mjeseci

Ured za veterinarstvo BiH demantirao je danas medijske informacije da se u BiH može uvesti meso starosti i do 30 godina te da se uvoz obavlja bez ikakve kontrole, ističući da meso za koje je odobren uvoz u BiH nije i ne može biti starije od šest mjeseci.

U saopćenju za javnost podcrtavaju da prilikom uvoza živih životinja i proizvoda životinjskog porijekla u BiH Ured za veterinarstvo BiH i granične veterinarske inspekcije vrše kontrolu u skladu s važećim zakonodavstvom i standardizacijskom osnovom renomiranih službi za kontrolu prekograničnog prometa robe.

Postupak pregleda pošiljki odvija se u nekoliko faza, a propisi nalažu da se sve pošiljke moraju najaviti 24 sata prije dolaska na granični prijelaz, prilikom najave šalje se i veterinarski certifikat, dok se pregled pošiljke sastoji od dokumentacijskog, fizičkog i identifikacijskog pregleda.

Iz Ureda za veterinarstvo pojašnjavaju da se, kada je u pitanju uvoz smrznutog mesa, svaki dio označava deklaracijom na kojoj je obavezno istaknut izvozni broj klaonice, podaci o datumu klanja, rok trajanja i naziv proizvođača.

Najveći dio smrznutog mesa uvozi se preko graničnih prijelaza Gradiška, Doljani i Gorica, dok se na ostalim prijelazima registrira sporadični uvoz ove vrste mesa.

Preko graničnog prijelaza Gradiška uvozi se smrznuto meso proizvođača iz evropskih država i to najviše iz Holandije, Njemačke i Austrije, a manji dio iz Španije, Italije, Mađarske i Poljske.

Kada su u pitanju preostali granični prijelazi, prema evidenciji, najviše se uvozi duboko smrznuto meso peradi iz Turske kao i meso goveda iz Argentine, a ni ove pošiljke nisu starije od šest mjeseci.

Podaci o mesu pohranjuju se u centralnu bazu podataka i dostupni su svim podnosiocima adekvatnih zahtjeva, a, u saopćenju, Ured za veterinarstvo BiH zaključuje da se sve pošiljke mesa uzorkuju i uzorci se šalju na laboratorijske i organoleptičke analize.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com