Mevlida Jašarevića čeka 20 godina zatvora za teroristički napad!?

Tužilaštvo BiH će tražiti oko 20 godina zatvora za Mevlida Jašarevića zbog terorističkog napada na Ambasadu SAD u Sarajevu u oktobru prošle godine, saznaje nezvanično Jašarevićev advokat Senad Dupovac.

On je Srni rekao da zvanično nije upoznat sa detaljima optužnice, koja je morala biti dostavljena do petka, 20. aprila, s obzirom da je taj dan Jašareviću isticao šestomjesečni pritvor.

Dupovac je ocijenio da bi kazna od 20 godina zatvora bila drastična, upoređujući to sa slučajem Norvežanina Andersa Breivika kojem za ubistvo 77 ljudi prijeti kazna od isto toliko godina.

“Kada je moj branjenik stigao pred američku Ambasadu, tjerao je prolaznike kako ih ne bi povrijedio i u nehatu je ranio policajca, koji je preživio. Motiv Jašarevića je bio da on bude ubijen, a ne da ubija i za to Tužilaštvo BiH traži 20 godina zatvora”, rekao je Dupovac.

On je naglasio da odbrana ima određeni koncept i preliminarnu listu svjedoka koji će taj događaj prikazati u potpuno drugačijem svjetlu.

U oporuci koju su ranije objavili mediji navodi se da je motiv teroriste Mevlida Jašaravića bio poražavanje zapadnih koalicionih snaga zbog njihovog odnosa prema islamskim zemljama. Prema istom izvoru, Jašaravić je s tim u vezi izabrao Ameriku kao najjaču silu, a muslimanima koji žive u BiH, izuzev onih u vehabijskom uporištu u Gornjoj Maoči, želio je da pokaže da islam koji propagiraju nije ispravan.

Vehabija Mevlid Jašarević pucao je 28. oktobra 2011. godine iz kalašnjikova na Ambasadu SAD u Sarajevu i tom prilikom teško ranio pripadnika policije – radnika na obezbjeđenju Ambasade. Jašarević je nakon toga onesposobljen snajperskim hicem i uhapšen, a trenutno je u pritvoru.

(VisokoIN/Srna

Vezani članci

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

Visoko: Uhapšen zbog posjedovanja droge

Visokoin.com

U Visokom iz automobila ukradene stvari

Visokoin.com

PODIGNUTA OPTUŽNICA: Visočani lažirali dokumente

Visokoin.com

Policija traga za Šerakom i Hodžićem, zarobili i pretukli muškarca?!

Visokoin.com

Pune ruke posla za Tužilaštvo ZDK / U porodičnoj kući u Visokom psihički i fizički zlostavljao oca, majku i sestru

Visokoin.com