Ministar Lijanović odobrio 2 miliona KM poticaja osuđeniku!

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Federacije Jerko Ivanković Lijanović u 2012. godini odobrio je firmi ‘Gajevine – Dušići’ skoro dva miliona maraka poljoprivrednih poticaja, iako je samo nekoliko mjeseci ranije vlasnik ove firme Petar Buntić prijetio smrću, odnosno likvidacijom dvjema službenicama ovog ministarstva, saznaje Dnevni avaz.

Početkom 2011. godine, naime, službenice Ministarstva poljoprivrede L. H. i A. S. odbile su potpisati rješenje kojim se firmi ‘Gajevine – Dušići’ odobrava isplata poticaja u visini od skoro 200.000 maraka.

Službenice su nešto ranije obavile kontrolu ove farme i uočile brojne nepravilnosti, odnosno nepoklapanja u podnesenom zahtjevu sa situacijom na farmi. Kako saznajemo, Buntić je nakon toga jednu od službenica pozvao na mobitel te uz niz psovki iznio i strahovite prijetnje.

‘Ako zbog vas izgubim 200.000 KM, neće mi biti žao dati još toliko da vas likvidiram’ – navodno je tada izgovorio Buntić.

Putem Ureda ministra poljoprivrede o prijetnjama je obaviještena policija, a nešto kasnije podignuta je i zvanična optužnica protiv Buntića.

Godinu kasnije on je pred Općinskim sudom u Livnu proglašen krivim zbog ugrožavanja sigurnosti. Iz Općinskog suda u Livnu potvrdili su nam da je Buntić 25. februara ove godine nepravomoćnom presudom osuđen na osam mjeseci zatvora uvjetno.

No, iako je ministar otpočetka znao za nepravilnosti i prijetnje smrću njegovim saradnicima, to nije smetalo Lijanoviću da obilato nagradi Buntića. Premda su još prije dvije godine službenice otkrile brojne nepravilnosti, od toga da broj životinja naveden u Buntićevom zahtjevu i na njegovoj farmi nije isti, pa do malverzacija sa steonim kravama, Lijanović mu je samo za kapitalne poticaje odobrio skoro milion maraka.

Kako se nezvanično saznaje, jedan od razloga zbog kojih je od svih poljoprivrednika u BiH Buntić dobio skoro najviše novca na ime poticaja od Ministarstva poljoprivrede je i činjenica da je u bliskim rodbinskim vezama s Jerkom Ivankovićem Lijanovićem.

Osuđivan zbog utaje poreza

Vlasnika firme ‘Gajevine – Dušići’ Petra Buntića Sud BiH još 2008. osudio je na dvije godine zatvora uvjetno i kaznio ga novčano zbog utaje poreza, pranja novca i falsificiranja dokumenata. Ta djela Buntić je počinio još dok je bio direktor firme ‘Bip Commerce’ iz Posušja.

(VisokoIN)

Vezani članci

Visočki poljoprivrednici: Jedino nam Vlada ZDK pomaže u proizvodnji, gradska uprava do sada nema sluha za nas

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com