MMF: Bosni i Hercegovini prijeti nova recesija!

Šef delegacije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Bosnu i Hercegovinu Costas Christou izjavio je da bi 2012. godine BiH mogla potonuti u novu recesiju koja bi donijela otpuštanje i smanjenja plata i penzija.

Christou je rekao da o nastavku standby aranžmana BiH i MMF još nema govora, jer BiH nije ispunila uslove ni iz prethodne revizije ugovora o dugoročnom kreditiranju.

MMF je, kako je ukazao, snizio prognoze ekonomskog rasta BiH u ovoj godini na 1,7, a u narednoj na 0,7 odsto što je najlošija prognoza razvoja BiH koju je objavila neka međunarodna institucija.

“Ekonomski izgledi BiH su oslabili, i oporavak, koji je počeo sredinom prošle godine, slabi. To je u skladu sa dešavanjima u regionu i u ostatku Evrope. Kao rezultat toga, revidirali smo naše procene rasta za BiH, ali su one i dalje neizvjesne”, rekao je Christou.

Prema njegovim riječima, posljednjih godina oporavak u BiH je zabilježen zahvaljujući povećanju izvoza.

Christou je rekao da će MMF u narednih nekoliko sedmica izaći s novom prognozom rasta zemalja evrozone za 2012. godinu.

Christou je dodao da, osim zbog krize u evrozoni, ekonomija u BiH propada i zbog ponašanja političara. On je podsjetio da odgađanje u formiranju vlasti, kao i nestabilna politička situaciju, utiču na usporavanje ekonomskog rasta.

“Ne vidimo jedan glas među vašim političarima. To je nešto što je urgentno potrebno. Predstavnici vlasti u BiH moraju hitno sjesti zajedno i vidjeti šta je njihov odgovor na ove teškoće koje su na vidiku”, rekao je Christou.

(VisokoIN/Beta)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com