Muhamed Filipović: Naša historija je falsifikat

Međunarodni naučni skup na temu “Idejna i politička osnova kontinuiranog genocida nad Bošnjacima u BiH, Crnoj Gori, Srbiji i Kosovu – slučaj Njegoš”, bit će održan 14. i 15. juna ove godine u Sarajevu.

Tim povodom, u nedjelju je u Sarajevu održana konferencija za medije na kojoj su se novinarima obratili predsjednik Naučnog savjeta simpozija, akademik Muhamed Filipović i predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić, u svojstvu predsjednika Organizacionog odbora naučnog simpozija.

Tokić je kazao da je 1699. godine kada je počinjen prvi genocid nad Bošnjacima, pa do posljednjeg genocida 1995. počinjeno 10 genocida.

Zajednički je stav da je historija na ovim prostorima krivotvorena i stoga je cilj naučnog skupa da se dođe do historijske istine.

“Odlučili smo organizirati niz sastanaka posvećenih proučavanju karakteristika naše historije i to je od javnog interesa, jer je naša historija falsifikat” – kazao je akademik Muhamed Filipović.

Naglasio je da svako ko se bavio studiranjem historije, mora zaključiti da je specifičnost historije, prije svega u tome što su Bošnjaci bili predmet genocida. Oni su bili i objekt historijskih nastojanja okolnih naroda, a nikada nisu bili subjekt u odnosu na te narode.

“Naša intencija je da cijelim nizom ozbiljnih naučnih razgovora osvijetlimo ova pitanja, analiziramo, ispitamo i da skinemo laži i krive interpretacije, te tako pomognemo međusobno boljem razumijevanju” – rekao je Filipović.

Dodao je kako nema historijskog primjera ili slučaja da su Bošnjaci željeli uzeti za sebe tuđu zemlju, istrijebiti drugi narod ili nanijeti štetu drugima, dok postoji cijeli niz historijskih zbivanja koja govore o tome da su drugi za stvaranje svojih država vršili genocid nad Bošnjacima.

Sefer Halilović, zamjenik predsjednika Organizacionog odbora konferencije je kazao da je kroz rad i proučavanje zaključio kako su naučni radnici znali da historijski precizno smjeste počinjen genocid nad Bošnjacima, ali nisu znali osvijetliti razloge genocida.

“Stoga je ova naučna konferencija prvi pokušaj da se objasni i ideološka strana genocida nad Bošnjacima, što je primjetno kod Njegoša” – kazao je Halilović.

Konferenciji su prisustvovali i profesori Adnan Velagić iz Sarajeva, Senaid Hadžić iz Tuzle i Sead Selimović iz Organizacionog odbora Konferencije.

Naučnoj konferenciji koja će biti održana u junu prisustvovati će eminentni profesori, doktori, akademici iz BiH i regije. Otvorit će niz nerazjašnjenih pitanja o tome, zašto je vršen genocid nad Bošnjacima, koji su motivi istog, te da li postoje ideološki motivi.

Pokrovitelj naučnog skupa “Idejna i politička osnova kontinuiranog genocida nad Bošnjacima u BiH, Crnoj Gori, Srbiji i Kosovu – slučaj Njegoš” je Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com