Muradif Pajt, kontroverzni biznismen iz SAD: Bakir je sahranio ovu državu!

U procesu koji pred sudovima u BiH vodim protiv kriminogeno-političkih struktura dokazat ću ko je sahranio ovu državu, zatim kako je nastao presedan da se jedna pravosnažna i izvršna presuda izrečena u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) ne priznaje pred bh. pravosuđem te ko je odgovoran za ovu nezapamćenu diplomatsku sramotu.

Izjavio je to u ekskluzivnom intervjuu za „Dnevni avaz“ kontroverzni biznismen Muradif Pajt, jedna od najmisterioznijih bh. ličnosti sadašnjice, čovjek koji je, prema vlastitoj tvrdnji, više od polovine života proveo u emigraciji u SAD-u, Švedskoj, Zapadnoj Njemačkoj, Albaniji, Japanu, Hong Kongu i zemljama zapadne Afrike.

Pajta, rođenog u Varešu, bivša država Jugoslavija i Josip Broz Tito lično, kako kaže, kao jednog od najboljih studenata poslali su u tadašnji Sovjetski savez na studij.

Nakon sovjetske invazije na Afganistan, u Jugoslaviji, gdje se slučajno zatekao, privodi ga SDB i optužuje za špijunažu, a na kraju dvogodišnje istrage ga osuđuju, doduše ne kao špijuna, nego kao političkog osuđenika i šalju u KPD Foča, gdje je odležao dvogodišnju zatvorsku kaznu. Bio je čak optužen da je špijun Mosada, zatim je dovođen u vezu da radi za CIA-u te KGB.

Dugo bježanje

Intervju s Pajtom vodili smo u Visokom, za vrijeme njegovog kratkotrajnog boravka u BiH. Došao je radi podnošenja žalbe Vrhovnom sudu FBiH u procesu protiv BiH zbog neplaćenih 13 satelitskih telefona koje je 1992. godine, na zahtjev prvog predsjednika BiH rahmetli Alije Izetbegovića, nabavio za potrebe BiH.

– Kantonalni sud Sarajevo 20. decembra 2011. donio je rješenje kojim se odbija prijedlog za priznanje pravomoćne presude SAD-a, Okrug Masačusets (broj 00CH11682RCL) od 27. februara 2001. Po toj pravosnažnoj presudi, američke sudske instance naložile su da tuženi predsjednik Izetbegović, odnosno država, meni kao vlasniku kompanije „MIS AG America Inc“ isplati 824.134 dolara – kaže za naš list Pajt.

On tvrdi da su rahmetli Izetbegovića u posljednjim godinama u ovom predmetu zastupala njegova djeca. Na pitanje koga smatra najodgovornijim za skandal s neplaćenim satelitskim telefonima, ne razmišljajući dugo, Pajt odgovara:

– Bakira Izetbegovića! Navodi da je između SAD-a i bivše Jugoslavije, a danas BiH, postojala i postoji uzajamnost u obostranom priznavanju i izvršenju sudskih presuda te da su sve institucije s time upoznate.

Ko je od Vas zahtijevao da nabavite satelitske telefone i kako se sve to desilo?

– To je direktno od mene zahtijevao Alija, polovinom 1992. Tada je kod mene radi ovoga došao Salim Šabić, tadašnji predsjednik Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj, jedan od osnivača i prvih potpredsjednika SDA. Alija je rekao da mu nabavim tu opremu te da će sve to biti plaćeno. Ja sam tada imao strašne veze u mnogim zemljama, uključujući i SAD. Budući da sam i Hrvatskoj valjao, jer sam im nabavio kamione krvne plazme, odobrili su mi da radim. Nabavio sam Aliji tu opremu. Opremio sam MUP, Ministarstvo vanjskih poslova, Armiju RBiH. To su bili kriptotelefoni, koje niko nije mogao provaliti. Ja sam tada bio otac komunikacijskog sistema Armije RBiH. Nabavio sam, između ostalog, i prislušne uređaje.

Usljed ljubomore zbog mojih direktnih kontakata s predstavnicima država iz pojedinih ambasada u Zagrebu, kao i mojih istraga o kriminalu u Ambasadi BiH, došao sam u sukob s ambasadoricom Biserom Turković i ko zna s kim sve u BiH. Uvidjevši da se pod firmom odbrane odvija kriminal nad bošnjačkim ljudima, neviđenih razmjera, svih Alijinih najbližih i najodanijih „dušebrižnika“ Bosne, odlučio sam da se s porodicom odselim u SAD.

Nakon rata odlučio sam tražiti novac za satelitske telefone. No, vrag je tada odnio šalu. Alija je nasjeo na glupu priču, pa mi je dato do znanja da novac tražim na pogrešnoj adresi.

Čija je to priča bila?

– Bakir se tada najviše bio zainatio. Alija je na kraju htio platiti, ali Bakir nije dao. Odlučio sam tužiti i dobio sam pravosnažnu presudu. A onda dolazi do kriminala pred bh. pravosuđem. Spor je nastao u momentu preuzimanja spornih telefona od tadašnjeg PTT-a BiH. Dogovaranje o izmirenju dugova trajalo je godinama i koštalo u toj fazi nekoliko miliona dolara. Nakon što mi je postalo jasno da je sve bilo samo svjesno odugovlačenje da bi stvar zastarjela, to da bih izbjegao, preko advokata sam 19. maja 2000. poslao opomenu pred pokretanje sudskog postupka.

Bisera i dokumenti

Vi spominjete da se radi o kriminalu. Možete li to obrazložiti?

– U žalbi, koju vam prilažem, navodim na desetine prekršenih članova Krivičnog zakona BiH. Potcrtavam najgrublje kršenje zakona zbog pogrešne primjene materijalnog prava tako što se odbija priznati pravosnažna presuda američkog pravosuđa. U toj žalbi citiram pomoćnika ministra pravde BiH Zorana Perkovića, koji kaže da „ne postoji faktički reciprocitet u priznavanju sudskih odluka između BiH i SAD-a“, čime se izlaže krivičnoj odgovornosti. To isto čini i bivša ambasadorica BiH u SAD-u Bisera Turković. Sedam godina tvrdili su da između SAD-a i BiH ne postoji uzajamnost u priznanju presuda, ali nikada to nisu mogli nijednim pravno valjanim dokumentom potvrditi.
Zašto objavljujemo Pajtovo svjedočenje : Ima neka tajna veza…

Hilmo Selimović, Bakir Izetbegović i Zijad Turković: Zašto političar i otimač štite narko klan?
U povodu svjedočenja Muradifa Pajta, koje objavljujemo u dva nastavka, treba napomenuti i sljedeće činjenice. Naime, u strahu da će premijer Federacije BiH Nermin Nikšić pod pritiskom opozicije, odnosno SBB BiH, ubrzo morati popustiti i na dnevni red staviti zakon o poništenju ratne pljačke, što bi dovelo u pitanje i njihove otete dionice, Hilmo i Mujo Selimović i dalje pokušavaju pritiscima na pravosuđe zaštititi Zijada Ziku Turkovića.

Zaista se postavlja logično pitanje zašto njima dvojici, a Mujo Selimović želi glumiti nevinog industrijalca, treba da se dodatno kompromitiraju otvorenim stajanjem iza narko-klana i serijskih ubistava.

Prema relevantnim informacijama, Selimovići to ne čine dobrovoljno, već pod pritiskom direktno Bakira Izetbegovića, koji ih ucjenjuje ratnom privatizacijom “Pivare”! Izetbegović se, naime, s razlogom boji da će, kada se klupko zakotrlja, njegove obavještajne igre, kriminalne veze i posredne veze s političkim ubistvima poput Nedžada Ugljena, Joze Leutara, Ramiza Delalića Ćele i drugih morati izaći na vidjelo.

Ako BiH zaista želi evropski put, svi znaju da će se ubrzo pred lice pravde morati izvesti domaći sanaderi koji su vlast koristili za pljačku građana. U tome je Izetbegović ne samo bosanskohercegovački nego i istinski regionalni šampion.

Očigledno je da između Izetbegovića, Selimovića i Zijada Turkovića “ima neka tajna veza” i da je ona mnogo veća od Turkoviću poklonjenih prislušnih uređaja, akreditacije tajne bošnjačke policije AID, blindiranog “audija” rahmetli Alije, opreme za ometanje komunikacija. Štaviše, ta je veza čvršća i od Turkovićevog finansiranja i poslovanja sa SDA preko generalnog sekretara Amira Zukića.

(VisokoIN/Avaz)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com