Muslimani večeras dočekuju Lejletu-l-berat, noć u kojoj se ispisuje sudbina

Pripadnici islamske vjeroispovijesti večeras dočekuju Lejletu-l-berat, noć u kojoj se, prema vjerovanju muslimana, ispisuje sudbina.
Po takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini mubarek noć Lejletu-l-berat za 2024. godinu nastupa večeras u akšam.

Lejletu-l-berat pada, prema hidžretskom kalendaru, između 14. i 15. dana mjeseca šabana, a ova sveta noć je svojevrsno podsjećanje na skoro nastupanje ramazana, mjeseca posta.

Isto tako, muslimani vjeruju kako se u ovoj noći počinje ispisivati sudbina svakog čovjeka pojedinačno za godinu pred njim, a vjernici također Lejletu-l-berat nazivaju Noći oprosta i oslobađanja od Vatre.

Kao i svake godine, vjernici muslimani širom BiH ovu noć provode u molitvama, a u džamijama, mesdžidima i tekijama često se provode posebne aktivnosti u povodu nastupanja ove noći.

Osmi mjesec po hidžretskom kalendaru je ša'ban, jedan od najodabranijih mjeseci u kojem je, prema mišljenju mnogih islamskih učenjaka, velika prilika za osvajanje Allahove, dž.š., ljubavi, milosti i oprosta.

Ova noć podsjeća na dolazak mjeseca ramazana, da bi se ljudi duhovno i fizički pripremili za post i ostale ibadete, a koji ove godine počinje 10. marta.