Na sjeveru Hrvatske otrovano 17,5 miliona pčela

Na području Preloga u Međimurskoj županiji dogodio se novi pomor pčela, a otrovano je oko 17,5 miliona jedinki, rekao je u utorak predsjednik međimurske Udruge pčelara ‘Agacija’ Željko Trupković, koji smatra da je uzrok tome upotreba pesticida i insekticida.
Novi se pomor pčela u Međimurskoj županiji dogodio nepune dvije godine nakon što su u pet naselja u Međimurju uginule desetine miliona pčela, prenosi Jutarnji.hr.

Prema trenutno prikupljenim podacima, stradale su pčele u oko 350 košnica, a Trupković smatra da uzrok nisu bolesti pčela.
U ovo vrijeme najpoznatije bolesti pčela, a to su varroa i američka gnjiloća, nemaju veze s time. Mislim da nema što drugo biti uzrok, nego pesticidi – dodao je.

Smatra da tako veliku štetu nisu napravili samo voćari upotrebom insekticida, nego daleko većim dijelom poljoprivrednici neadekvatnom i nepravilnom upotrebom pesticida kod tretiranja uljane repice.

Trupković je dodao da proizvođači uljane repice imaju na raspolaganju sve manje insekticida koji su, ocijenio je, većinom neefikasni.

Pitanje je ide li neko u tom slučaju, pošto nema odgovarajući pesticid, za nečim ilegalnim. Može se i to dogoditi, nadam se da će analize to utvrditi jer su navodno uzroci uzeti – rekao je predsjednik međimurskih pčelara.

Među pčelarima koji su pretrpjeli veliku štetu je Ervin Grabant iz Preloga, koji ima 51 košnicu, a u njima pčele još uvijek ugibaju.

To će trajati još nekoliko dana, a sad su ih počele i ose ubijati i moglo bi se dogoditi da sve ode do kraja. Za mene je ovo stvarno katastrofa i nije riječ samo o novcu – kazao je Grabant dodavši da je najgore od svega što neće biti meda.

Prema Grabantovim riječima, jedno pčelinje društvo košta 100 eura, košnica dodatnih 50 eura, a ako je dobra paša, dobije se 40-50 kilograma meda po košnici. Kada se sve zbroji, ukupna bi šteta mogla biti veća od 200.000 kuna, javlja Hina.

Valjda će ljudi shvatiti da ako nestane pčela, u roku od tri godine nema života na Zemlji, a ovdje nisu stradale samo pčele, nego su stradali i kukci koji oprašuju – naglasio je Grabant.