Najavljena otpuštanja u Fabrici duhana

Jedan broj radnika u Fabrici duhana Banja Luka ostat će u naredom periodu bez posla. Za rukovodstvo fabrike to je, kako tvrde, logičan slijed zbog smanjenja proizvodnje u ovoj godini.

Pozivajući se na tu činjenicu rukovodstvo nekada usješnog preduzeća u planu poslovanja dostavljenom Upravnom odboru navelo je da bi stoga za oko 25 radnika trebalo da se smanji sadašnji broj zaposlenih.

U fabričkom sindikatu i među radnicima u opticaju je, međutim, broj od oko 60 radnika koji bi mogli ostati bez posla.

I dalje optužuju vlasnika Fabrike duhana Nebojšu Antonića i rukovodstvo da vode, kako tvrde, jedinu „duhanaru“ u RS u propast.

Za sindikat fabrike veliki problem predstavlja i to što se iz Vlade RS-a još niko nije oglasio na apele da se pomogne ovom preduzeću, smještenom na jednoj od najatraktivnijih gradskih lokacija.

Smatraju i da ne stoje opravdanja izvršne vlasti da ne mogu mnogo da utiču na privatnu svojinu te i dalje očekuju pomoć.

Vlada RS-a je pred kraj prošle godine najavljivala raskid ugovora o privatizaciji Fabrike duhana s firmom “Antonić trade” iz Laktaša, ali do toga nije došlo.

Prethodno nadležni u RS-u nisu reagovali ni na pismene zahtjeve, ni na štrajkačke proteste radnika, sve dok vlasnik laktaške firme Nebojša Antonić nije uhapšen u akciji državnih kontrolnih organa BiH koja je otkrila organizovanu kriminalnu grupu koja se bavila pranjem novca, utajama poreza i krijumčarenjem akcizne robe.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com

Vlašić i dalje top zimska destinacija u središnjoj Bosni

Visokoin.com