Navijači Liverpoola na stubu srama zbog zviždanja princu

Nije sve za Liverpool u subotu na Wembleyu proteklo u svečanom raspoloženju. Redsi jesu osvojili FA Kup, ali nakon utakmice navijači kojima se klub uvijek ponosi stavljeni su na stub srama jer su izviždali himnu i vojvodu od Cambridgea princa Williama.

Navijači Liverpoola glasno su zviždali tokom intoniranja himne, nakon što su i na početku utakmice ometali izvođenje himne Fudbalske asocijacije. Zvižducima je dočekan i predsednik FA vojvoda od Cambridgea princ William.

Kako tradicija nalaže, princ je na početku utakmice pozdravio igrače oba tima, a nakon meča je uručio pehar pobjednicima.

Mediji u engleskoj složni su u ocjeni da navijači bilo kojeg tima imaju pravo da zvižde tokom intoniranja himne, ali i da svi ostali imaju pravo da takav čin osude. Posebno su osjetljivi u Engleskoj na ovu temu jer kraljica Elizabeta ove godine proslavlja veliki jubilej – 70 godina od krunisanja.

„Osuđujemo navijače koji su zviždali princu Williamu na Wembleyu. Finale FA Kupa trebalo bi da bude nešto što pokazuje zajedništvo cijele zemlje. I ne bi smjelo da bude uništeno sramnim ponašanjem manjine navijača. Posebno je ružno što se to dešava ove godine, na kraljičin platinasti jubilej“, rekao je Sir Lindsay Hoyle, predstavnik Doma komuna britanskog Parlamenta.

„Potpuno je neprihvatljivo i odvratno zviždanje navijača princu Williamu. Predlažem Fudbalskoj asocijaciji da preduzme sve što može kako bi kaznila odgovorne“, rekla je nekadašnja ministarka sporta Karen Bradley.

Ovakav odnos navijača Liverpoola prema himni i predstavnicima krune seže do osamdsetih godina prošlog stileća i vremena Margaret Thatcher. Posebno su odnosi zaoštreni nakon katastrofe na Hillsboroughu 1972. i ubjeđenja navijača da policija i vlast svesrdno pomažu zataškavanje i prikrivanje odgovornih za smrt 97 navijača.

Upitan da prokometanriše ono što se dogodilo, menadžer Liverpoola Jurgen Klopp je poslije meča rekao:

„Mislim da ja nisam prava osoba za ovo pitanje. Znam ponešto o historii ovih odnosa, ali nije moje da o tome sudim. Znam da su navijači Liverpoola puni poštovanja. Ali, za ovakvu reakciju razlog treba tražiti u prošlosti. Nemam ništa više da kažem o tome“.