Nazif Mujić više nije berač željeza

Dobitnik Srebrenog medvjeda na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Berlinu, Nazif Mujić, prvi put u životu dobio je stalni posao. Mujić će biti zaposlen u Javnom komunalnom preduzeću Pannonica na Panonskom jezeru u Tuzli.

Nakon “Srebrenog medvjeda” Nazifu Mujiću život se promijenio. Neće više biti biti berač željeza. Dobio je stalno zaposlenje.

Kaže da je nakon povratka iz Berlina, gdje je bar nakratko vrijeme osjetio i onu slatku stranu života, povratak u romsko naselje Svatovac pokazao svu gorčinu stvarnosti koju proživljava.

O gorčini pjevaju i djeca

“Strah ga je bilo, kaže, da će njegova slava sa Srebrenim medvjedom brzo proći, a da će problemi s kojima se godinama suočava njegova porodica, kao i većina romske populacije – ostati”, izvještava reporter Al Jazeere iz Tuzle i Svatovca.

O gorčini života pjevaju i djeca.

Vrlo je zahvalan na ukazanoj prilici. U 42. godini života Mujić će prvi put dobiti zdravstveno i socijalno osiguranje.

„Čovjek ima puno želja. Ja što sam imao želja, to sam i ostvario. Najviše sam zahvalan jer ću napokon imati zdravstveno osiguranje i svoju platu. Sebi i svojoj porodici”, kaže Nazif.

Njegov prvi radni dan je 3. maj ove godine. Nazif će raditi na Panonskom jezeru u Tuzli.

Najboljem glumcu ovogodišnjeg Berlinalea u potrazi za poslom pomogao je načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović.

Vanredno školovanje

„Panonska jezera su svjetska atrakcija, ali i Nazif Mujić je atrakcija. Pa neka se spoje dvije atrakcije. I neka donose korisnost. Drugi dio programa je njegovo školovanje. Dogovorio sam se s njim da se vanredno školuje i završi onoliko škole koliko može”, kaže Imamović.

Dok slike glamura crvenog tepiha i zvuci aplauza sa berlinske ceremonije dodjele nagrada za najbolja filmska ostvarenja polako blijede i poprimaju oblik dragih uspomena, Mujić dočekuje i ispraća znatiželjnike ispred trošne kuće.

No, i to bi se moglo promijeniti. Od jednog proizvođača građevinskog materijala Mujić je dobio donaciju u termoblokovima.

Kaže da će mu ovo omogućiti da najzad njegova višečlana porodica dobije stabilan krov nad glavom.

A do odlaska na posao, do kojeg još ima više od mjesec dana – treba preživjeti. Dovoljno vremena da iskoristi željezni otpad u svom dvorištu.

(VisokoIN/Al Jazeera)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com