Ne treba vam znanje: Važno je biti Bakirova žena

Upravno vijeće Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu jednoglasnom odlukom imenovalo je prof. dr. Sebiju Izetbegović za novu direktoricu ove zdravstvene institucije. Izetbegović je imenovana na mandatno razdoblje od četiri godine.

Predsjednik Upravnog vijeća, Halid Ganija, rekao je medijima kako je to konačna odluka te da ”svi kandidati, u skladu s važećim propisima imaju pravo tražiti zaštitu svojih prava i u procesnom i u materijalnom smislu ako smatraju da je potrebno”.

Za mjesto direktora Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” bila su četiri kandidata i to predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstva u FBiH Abud Sarić, direktorica Discipline za ginekologiju i akušerstvo KCUS-a Sebija Izetbegović, dosadašnji direktor Opće bolnice Bakir Nakaš i specijalista internista i šef Odjela za interne bolesti u Općoj bolnici Dragan Stevanović.

Upitan da li se ovdje radi o svojevrsnoj privatizaciji ove javne zdravstvene institucije, Ganija je kazao da “svi mi kao građani imamo pravo na svoje mišljenje”.

Ipak, dvadesetak građana u petak navečer se okupilo ispred Opće bolnice u znak podrške dr. Bakiru Nakašu, a najavljeni su i prosvjedi zbog imenovanja supruge Bakira Izetbegovića na mjesto ravtateljice.

S druge strane, Slobodna Bosna objavila je kako je Sebija Izetbegović je 1989. godine završila studij ocjenom 7,3 nakon dva desetljeća studiranja.

Nakon završenog studija jedno vrijeme je volontirala na Klinici za plastičnu kirurgiju, da bi kasnije kao specijalizant bila primljena na Kliniku za ginekologiju i akušerstvo.

Kao lošeg učenika (predmet Ginekologija položila je ocjenom 7, a predmet Kirurgija ocjenom 6) Sebiju Izetbegović zatiče rat, nakon čega se u pratnji supruga Bakira, seli u susjednu Hrvatsku.

U Hrvatskoj joj napredovanje u struci osigurava poznati ginekolog Asim Kurjak, kojeg je na početku rata njezin svekar Alija Izetbegović imenovao prvim veleposlanikom BiH u Hrvatskoj.

Pred kraj rata Sebija Izetbegović je specijalizirala ginekološke znanosti i vratila se u Sarajevo na Ginekološko-akušersku kliniku. Slijedi magisterij, a odmah potom i doktorat, da bi 2008. godine dobila i zvanje profesora.

Osim navedenog, tjednik Slobodna Bosna navodi i kako je, osim napretka u akademskom, impresivan i njezin napredak na profesionalnom planu.

Naime, Sebija Seka Izetbegović direktorica je ginekološko-akušerskih disciplina, šefica je Klinike za ginekologiju i akušerstvo, članica je Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo, a predsjednica je i Udruženja ginekologa FBiH, pisala je Slobodna Bosna o gospođi Izetbegović.

(VisokoIN/Bitno)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com