13. Augusta 2022.

Nefić: Povrijeđeno 144 policajaca i 138 demonstranata

U jučerašnjim protestima u Sarajevu povrijeđena su 144 policajca, dok je slobode lišeno 37 izgrednika. Povrijeđeno je i 138 civila – demonstranata, potvrdio je Agenciji Fena portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Irfan Nefić.

– Na jučerašnjim protestima u Ulici Reisa Džemaludina Čauševića koji su trajali od 11.35 do 20.00 sati, učestvovalo je između 2.000 – 3.000 građana. Na početku mirni protesti su prerasli u napade na policijske službenike i uništavanje objekata, putničkih motornih vozila, saobraćajne infrastrukture te činjene teških krađa u poslovne i trgovinske objekte – kazao je Nefić.

Kao posljedica nasilničkog ponašanja grupa i pojedinaca povrijeđena su 144 policijska službenika, od tog 132 lakše i 12 teže, a šest je zadržano na daljem liječenju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

Nefić je dodao da su i “tri policijska službena vozila znatno oštećena, a velika količina opreme koju su nosili i koristili policijski službenici je polomljena”.

– Također povrijeđeno je i 138 civila – učesnika protesta. Povrede koje su zadobili učesnici protesta su nastale od njih samih, odnosno povrijeđeni su oni koji su stajali u prvim redovima prilikom bacanja kamenica, a bilo je i tuče između pojedinih grupa učesnika protesta – kazao je Nefić.

Oštećeno je i zapaljeno više objekata, zgrade Vlade KS-a, Predsjedništva BiH te Ministarstva vanjskih poslova BiH te nekoliko vozila koja su bila parkirana u neposrednoj blizini.

– O svim ovim događajima obavijestili smo Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu kao i Tužilaštvo BiH čiji tužitelji tokom današnjeg dana obavljaju uviđaj na licu mjesta – kazao je Nefić.

– Tokom i nakon protesta policijski službenici MUP-a KS su identificirali i lišili slobode 37 izgrednika – učesnika protesta, od kojih je šest maloljetnih osoba. Nad tim osobama će biti provedena kriminalistička obrada i poduzete dalje zakonom predviđene mjere – kazao je Nefić za Agenciju Fena.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Načelnik općine Breza – Halil Tuzlić, platio Rome da ga podrže!

VISOKOIN.COM

Savjet reisu-l-uleme osudio nasilje na protestima

VISOKOIN.COM

Nema potvrde da Ashton i Fuele dolaze u Sarajevo

VISOKOIN.COM

MUP ZDK: Saopćenje za javnost

VISOKOIN.COM

Vojna oprema na granici BiH namijenjena je za izvoz

VISOKOIN.COM

MUP KS: Uhapšeno pet Visočana, bacali flaše sa zapaljivom tečnošću

VISOKOIN.COM