Nermin Nikšić: Pravo na subvenciju struje moći će ostvariti više penzionera

Vlada Federacije BiH danas je, zbog mnoštva sugestija i primjedbi, izjašnjavanje o konačnom tekstu Prednacrta zakona o unutrašnjim poslovima Federacije BiH prolongirala za narednu sjednicu, zakazanu za 24. januara.

Ovo je na pres-konferenciji u sjedištu Vlade saopćio federalni premijer Nermin Nikšić, navodeći da će, u međuvremenu, resorni ministar zajedno s predlagačima razmotriti spomenute primjedbe radi eventualnog ugrađivanja u konačni tekst Predncrta.

Podsjetio je na činjenicu da se radi o zakonu koji je izazvao veliko interesovanje u javnosti, te da se cijela procedura u vezi s njegovim donošenjem vodi transparentno, što podrazumijeva razmatranje u formi nacrta u parlamentu, kao i javnu raspravu.

Sjednici Vlade u dijelu koji se odnosio na raspravu o Prednacrtu zakona o unutrašnjim poslovima FBiH prisustvovao je i predstavnik OHR-a iz kojeg je Vladi upućen dopis u kojem se insistira na transparentnosti procesa donošenja tog zakona.

Premijer Nikšić, nadalje navodi da je Vlada FBiH utvrdila izmjene Odluke o provedbi mjera za smanjenje troškova električne energije domaćinstvima i stimulaciji energetske efikasnosti kojom se proširuje obim korisnika subvencija uz poštivanje ranije utvrđenih kriterija.

Navodi da su u cjelokupnoj ovoj aktivnosti predstavnici penzionera iskazali puno razumjevanje i iznimno korektan odnos.

Po Nikšićevim riječima, dosad su pravo na subvenciju imali samo penzioneri s minimalnom penzijom, a sada se gornja granica diže do iznosa od 414 KM, koliko iznosi zagarantirana penzija, a iste pogodnosti moći će koristiti i korisnici srazmjerene penzije koja se isplaćuje iz RS-a do istog iznosa (414 KM).

Na ovaj način pravo na subvenciju ostvarit će dodatnih 70.000 penzionera, odnosno više od 300.000 penzionera u FBiH uz uvjet da njihova mjesečna potrošnja bude manja od 268 Kwh u Elektroprivredi BiH, odnosno 348 Kwh u Elektroprivredi HZHB.

Istovremeno, subvenciju za električnu energiju će pod istim uvjetima moći ostvariti stalni korisnici socijalne pomoći u FBiH.

Vlada FBiH donijela je i Uredbu o reprezentaciji i poklonima u federalnim organima uprave i federalnim upravnim organizacijama, čime je izvršen nalog Ureda za reviziju institucija u FBiH.

U tom kontekstu, federalni premijer ističe riješenost Vlade FBiH da se ova oblast regulira na ogovarajući način, a sve radi ostvarenja maksimalnih ušteda i smanjenja ukupnih troškova.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj izvjestio je da je Vlada FBIH utvrdila Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja u Federaciji BiH prema obračunatim, a neuplaćenim javnim prihodima u razdoblju od 2009. do 2015. godine.

Radi se o amandmanima kojim su finansijskom konsolidacijom, uz rudnike ugljena, sada obuhvaćeni i rudnici boksita “Posušje” i “Široki Brijeg”.

Vlada je, također, usvojila Bilans energetskih potreba FBiH za 2012 godinu.

Kako je kazao ministar Trhulj, planirano je da se ove godine u proizvodnji uglja iskopa 7,4 miliona tona, te da se proizvede 8.186 GWh, dok planirane količine derivata nafte za 2012. godinu iznose 920.000 tona od čega bi se 650.000 tona uvezlo, a 270.000 nabavilo putem međuentitetske trgovine iz Rafinerije u Bosanskom Brodu.

Planirano je i povećanje uvoza prirodnog gasa za 7,7 posto, odnosno u ukupnoj količini od 230,3 miliona metara kubnih, što bi trebalo omogućiti stabilno snabdjevanje ovim energentom.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi sa najavom generalnog štrajka administracije, premijer Nikšić je izrazio očekivanje da će se u tom pogledu iznaći odgovarajuće riješenje, navodeći da su pregovarački timovi na fonu približavanja stavova.

“Iako, ništa ne želim prejudicirati, za sutra je zakazan sastanak nakon kojeg bi se trebalo znati da li rukovodstvo Sindikata prihvata ponudu Vlade”, kazao je Nikšić.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com

Vlašić i dalje top zimska destinacija u središnjoj Bosni

Visokoin.com