Od 1. januara u BiH skuplje cigarete

Od početka 2012. godine posebna akciza na cigarete povećava se s 0,45 KM na 0,60 KM po kutiji, a minimalna akciza iznosit će 1,65 KM po kutiji cigareta.

Definirano je to novom Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete za 2012. godinu, koju je usvojio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje, kazao je danas u izjavi za novinare u Banjoj Luci načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević.

Na osnovu člana 21. Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje donio je Odluku o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete koja će se primjenjivati od 1. januara 2012.

Od tog datuma na cigarete plaćat će se proporcionalna akciza po stopi od 42 posto na osnovicu utvrđenu u skladu sa Zakonom o akcizama te posebna akciza od 30 KM za 1.000 komada, odnosno 0,60 KM za pakiranje od 20 komada.

Ukoliko je ukupna akciza na cigarete (proporcionalna + posebna), koja je obračunata po navedenim stopama, a u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete za 2012. godinu, manja od minimalne akcize, plaća se minimalna akciza u iznosu od 1,65 KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada.

Za pakovanja različita od pakovanja od 20 komada akciza se plaća srazmjerno broju komada u pakovanju, pojasnio je Kovačević.

Ova odluka, dodao je, predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH s politikom akciza na cigarete u Evropskoj uniji.

Kalkulaciju novih maloprodajnih cijena cigareta formiranih u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete za 2012. godinu, proizvođači i veliki distributeri cigareta dužni su dostaviti u Upravu za indirektno oporezivanje najkasnije do 30. novembra.

(VisokoIN)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com