Od danas za javnost zatvorena i vrata Historijskog muzeja BiH!

Historijski muzej BiH, jedna od sedam institucija kulture od značaja za državu, danas je zvanično zatvorio vrata za javnost zbog izuzetno teške situacije u kjojoj se našao, potvrdila je danas Feni direktorica ovog Muzeja Muhiba Kaljanac

Ona je navela da će Muzej, prema odluci koletiva ove institucije na današnjem sastanku, biti zatvoren do daljnjeg, zavisno od eventualnih sredstava koja budu uplaćena za njegov najnužniji rad.

Zatvaranje Historijskog muzeja BiH odnosi se na posjetioce, ali i sve one koji se bave istraživačkim radom. To se također odnosi i na muzejski biblioteku koju do ponovnog otvaranja Muzeja neće moći koristiti brojni đaci, studenti i naučni djelatnici, što je bila dosadašnja praksa.

Muhiba Kaljanac prethodno je već potvrdila Feni da je, pored nedostatka finansijskih sredstava i neisplaćenih plata od jula prošle godine, najveći problem ove institucije neriješen pravni status, kao temeljni uzročnik svih problema. Tu je također i ugašeno grijanje za muzejske prostorije.

“Depoi gdje nam stoje zbirke i građa nisu zagrijani, pojavljuje se vlaga. Svake zime, što traje već niz godina, prenosimo pojedine najosjetljivije i izuzetno vrijedne eksponate u prostorije na spratu koje su također hladne, ali u kojima ima manje vlage. Eksponati su jednostavno izloženi propadanju. Kada je papir star 150 godina, naravno da će propadati u takvim uvjetima”, kategorično pojašnjava Kaljanac.

Od sedam pomenutih institucija kulture, Historijski muzej BiH ovim se činom pridružio Umjetničkoj galeriji BiH koja je već zatvorila vrata za javnost, a Zemaljski muzej BiH to očekuje u narednom periodu. Ostale institucije iz ove grupe na rubu se egzistencije.

Historijski Muzej BiH osnovan je 13. novembra 1945. godine. Istraživačkim i prikupljačkim radom, što je permanentna aktivnost od osnivanja Muzeja, stvoren je fond od oko 400.000 muzejskih predmeta, dokumenata, fotografija i umjetničkih djela od različite vrijednosti za historiju BiH, od kojih su veliki broj rariteti.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com