OHR: Sadašnja Vlada FBiH je legalna i legitimna

Rekonstrukcijom Vlade Federacije BiH treba da se bave političke stranke, ukoliko smatraju da je to potrebno, a ne Kancelarija visokog predstavnika u BiH, saopšteno je iz OHR-a.

“Sve dok Ustavni sud ne prosudi drugačije, sadašnja Vlada Federacije BiH je legalna i legitimna”, rekli su Srni u OHR-u povodom stavove političkih zvaničnika u Federaciji BiH o mogućnosti rekonstrukcije federalne Vlade.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić smatra da pitanje rekonstrukcije Vlade Federacije BiH ne treba otvarati prije nego što se vidi kako će funkcionisati novo Vijeće ministara, ali i nove kantonalne vlasti u Federaciji BiH.

“Ako odnosi između dva HDZ-a, s jedne strane, i SDP-a i SDA, s druge strane, budu dobri, to će biti ozbiljan razlog za razmišljanje o tome. Treba to jednostavno prepustiti vremenu”, rekao je Tihić.

Govoreći o mogućnosti rekonstrukcije Vlade Federacije BiH, Lagumdžija je jučer rekao da je svaka vlada u BiH podložna rekonstrukciji ukoliko ne bude dobro radila.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je 28. marta privremeno suspendovao odluke CIK-a koje se odnose na validnost Doma naroda Parlamenta FBiH, te izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH.

CIK BiH prethodno je donio odluku da izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH nije proveden u skladu sa Izbornim zakonom BiH, poništio njihov izbor, te utvrdio da nisu bili ispunjeni uslovi za formiranje Doma naroda jer izbori za ovaj dom nisu provedeni u svih 10 kantona u skladu sa zakonom.

(VisokoIN/Srna)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Belmin Zukan: Visokom je potrebno kulturom i sportom bogato ljeto!!

Visokoin.com

Admir Babić (SDP): Koliko je Gradska uprava u zadnje tri godine pomogla nabavku udžbenika

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com