Paravinja će biti izručen čim to zatraže hrvatske vlasti

Pravosudne vlasti Bosne i Hercegovine spremne su izručiti Hrvatskoj Dragana Paravinju kako bi mu se tamo sudilo po optužnici za ubojstvo Antonije Bilić, a do izručenja će doći čim to zatraže hrvatska pravosudna tijela, izjavio je danas Nikola Sladoje, pomoćnik ministra pravosuđa BiH zadužen za međunarodnu suradnju.

“Riječ je o odluci koja je donesena još kada je Paravinja vraćen iz Hrvatske u BiH radi ročišta na Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu i ona i dalje stoji”, kazao je Sladoje dodajući da se ne radi ni o kakvoj novoj odluci već da se sada samo čeka zahtjev za izručenjem.

Istaknuo je kako BiH neće učiniti ništa što bi otežalo pravosudni postupak protiv Paravinje u Hrvatskoj.

Okružni sud u Istočnom Sarajevu je 22. decembra, nakon obavljene rasprave, potvrdio prvostepenu kaznu od dvije godine i deset mjeseci zatvora što ju je Paravinji u julu ove godine izrekao Osnovni sud na Sokocu proglasivši ga krivim za krivično djelo silovanja počinjeno 2002. godine.

Ovim je zatvorska kazna izrečena Paravinji postala pravosnažna, potvrdila je u četvrtak tajnica Okružnog suda u Istočnom Sarajevu Branka Ćerić.

U tom sudu u četvrtak nisu raspolagali nikakvim informacijama o mogućem izručenju Paravinje Hrvatskoj.

Pravosnažnu zatvorsku kaznu, kako je potvrdio Nikola Sladoje, Paravinja može izdržavati i u Hrvatskoj ako se dvije države tako dogovore. Paravinja je nakon izricanja prvostupanjske presude u julu privremeno izručen Hrvatskoj radi dovršetka istrage o nestanku Antonije Bilić iz Drniša.

Paravinja će očekivanu odluku o ponovnom izručenju Hrvatskoj kada ona to zatraži čekati u zatvoru “Kula” u Istočnom Sarajevu, gdje je smješten od 21. decembra.

(VisokoIN/Onasa)

Vezani članci

PODIGNUTA OPTUŽNICA: Visočani lažirali dokumente

Visokoin.com

Policija traga za Šerakom i Hodžićem, zarobili i pretukli muškarca?!

Visokoin.com

Pune ruke posla za Tužilaštvo ZDK / U porodičnoj kući u Visokom psihički i fizički zlostavljao oca, majku i sestru

Visokoin.com

VISOKO: Osuđeni roditelji koji su dijete izgladnjivali i držali kao roba

Visokoin.com

U ulici Visočkih brigada konzumirao alkohol, pa počeo da plače i puca iz pištolja

Visokoin.com

Pretresom vozila u Visokom pronađena 3 kg droge

Visokoin.com