Paravinja će biti prebačen iz Hrvatske u RS 22. decembra ove godine

Dragan Paravinja, kamiondžija iz Hrvatske, optužen za otmicu i ubistvo Antonije Bilić iz Drniša, biće u strogoj tajnosti prebačen iz Hrvatske u Republiku Srpsku, 22. decembra ove godine, saznaju “Nezavisne” od izvora bliskog pravosuđu RS.

Naš izvor otkrio je da se lokacija, odnosno granični prelaz na kome će biti izvršena primopredaja Paravinje Sudskoj policiji RS drži u strogoj tajnosti kako bi bile izbjegnute neželjene posljedice.

“Ono što je sigurno jeste da Paravinja dolazi u RS 22. decembra ove godine i to kako bi istog dana prisustvovao drugostepenom postupku u Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu, a povodom prvostepene presude, kojom je zbog silovanja žene iz Pala osuđen na 34 mjeseca zatvora, u julu ove godine”, objasnio je izvor “Nezavisnih”.

Ministarstvo pravde BiH prije mjesec dana uputilo je zvaničan zahtjev kolegama iz Hrvatske da vrate Paravinju u BiH, odnosno RS, kako bi mu mogla biti izrečena drugostepena presuda u slučaju silovanja državljanke BiH na Jahorini 2002. godine.

Podsjetimo, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) u novembru ove godine podiglo je optužnicu protiv Paravinje zbog otmice i ubistva Antonije Bilić iz Drniša, iako njeno tijelo do danas nije pronađeno.

Dragana Paravinju pomenuta optužnicoa tereti da je početkom juna ove godine, vozeći prema Splitu, zaustavio svoj kamion u namjeri da sa maloljetnom Antonijom, protiv njene volje i upotrebom sile, ostvari polni odnos.

“Kako u tome nije uspio, u cilju da onemogući otkrivanje djela, Paravinja je ubio Antoniju i potom se odvezao do područja jezera Brljan, na rijeci Krki, i bacio njeno tijelo preko ograde u rijeku”, navodi se u optužnici DORH-a.

U očajničkom pokušaju da pronađu tijelo nestale djevojke, pripadnici Policijske uprave šibensko-kninska 30. novembra ove godine ponovo su sproveli masovnu potragu za nestalom Antonijom, no bez uspjeha.

Paravinja je uhapšen 26. juna ove godine nakon masovne policijske potjere u Donjim Srđevićima, kod Srpca.

Uhapšen je ispred kuće svoje pokojne rođake, a nakon saslušanja u banjalučkoj policiji, gdje je priznao ubistvo Antonije Bilić, Paravinja je prebačen u pritvorsku jedinicu zatvora ‘Kula’ u Istočnom Sarajevu i to na osnovu potjernice koju je za njim raspisao Osnovni sud u Sokocu još 2002. godine zbog pomenutog silovanja.

Za Paravinjom je i u Srbiji raspisana potjernica zbog silovanja i pokušaja silovanja, a pravosnažno je osuđen na četiri godine i pet mjeseci robije.

Tokom boravka u hrvatskom zatvoru Paravinja je zatražio politički azil u ovoj zemlji tvrdeći da mu je sve “napakovano” zbog njegovih navodnih saznanja o zločinima počinjenim tokom ratnih sukoba u Hrvatskoj.

(VisokoIN)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Vozač kamiona poginuo u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Zenice

Visokoin.com

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

Visoko: Uhapšen zbog posjedovanja droge

Visokoin.com

U Visokom iz automobila ukradene stvari

Visokoin.com

PODIGNUTA OPTUŽNICA: Visočani lažirali dokumente

Visokoin.com