Piramide u Visokom prve na svijetu sa dva nivoa tunela?

Dolaskom voditelja projekta istraživanja bosanskih piramida dr. Semira Osmanagića u Bosnu i Hercegovinu nakon zimskih promotivnih turneja 1. februara 2016., započeli su i istraživački radovi na lokaciji “Ravne 2”. Riječ je o potencijalnom drugom nivou tunela, čiji je ulaz smješten dvadeset metara nadmorske visine niže u odnosu na Podzemni labirint Ravne.

Prva ekipa za čišćenje, predvođena terenskim geologom Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”, Mejrom Kozlo započela je radove 1. februara i nastavila ih 2. februara. Oni se sastoje u uređenju pristupa tunelima. Ulaz u tunele je ispunjen šljunkom, kamenom i zemljom, a ovim početnim radovima proširuje se ulaz na njegovu originalnu visinu.

Ukoliko se potvrdi postojanje drugog nivoa tunela, ovo će biti historijski dani za Fondaciju, ali i za nauku o drevnim piramidama uopšte, jer se unosi novi element u gradnji prahistorijskih piramida: podzemni tuneli na više nivoa.

U nastavku pogledajte galeriju sa prvog iskopavanja u tunelu “Ravne 2”.

Vezani članci

Mirza Ganić ponovo kandidat za gradonačelnika na predstojećim izborima!?

Visokoin.com

Otvoreno pismo stanovnika u Naselju Luke: Kako Upraviteljstvo na grbači etažnih vlasnika stanova živi i skupljaju “harač”

Visokoin.com

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

Sretan 7. april – Dan oslobođenja Grada Visokog od fašizma

Visokoin.com

Nole se kući u BiH: Visoko ga zauvijek kupilo

Visokoin.com

Tvrtko I Kotromanić: 633. godišnjica smrti prvog bosanskog kralja

Visokoin.com