Početak suđenja osmorici Hadžićana izazvao interes javnosti

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužilaštva BiH počelo je suđenje osmorici optuženih za zločin počinjen nad civilima i ratnim zarobljenicima na području općine Hadžići.
Tužilaštvo BiH tereti Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera da su učestvovali u sistemu zlostavljanja civila srpske nacionosti u logoru Silos i drugim objektima na području općine Hadžići.

Optuženi su, po Tužilaštvu, učestvovali u nezakonitom zatvaranju, nečovječnom postupanju, nanošenju fizičke i duševne patnje, oduzimanju prava na pravično suđenje te odvođenju na prinudni rad osoba srpske nacionalnosti.

“Zatočenim osobama nanošena je bol i patnja na način da su stražari izvodili zatočenike i tukli ih u hodniku, pri čemu su zatočene osobe gubile svijest. Stražari ili druga lica koja su ulazila u objekte tukla su zatočene osobe ili su ih tjerali da se međusobno tuku”, rekao je tužilac Marjan Pogačnik u uvodnoj riječi.

Tužilaštvo je kazalo da su optuženi Đelilović, kao predsjednik Skupštine općine, Kriznog štaba i Ratnog predsjedništva općine Hadžići, i Fadil Čović, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) i član Kriznog štaba, krivi što su bili upoznati o surovim uvjetima u logorima, a nisu zatočenim osobama pružili minimalne uvjete za život, te omogućili njihovo izmještanje u druge objekte.

“Zatočenici su držani u neuslovnim, betonskim ćelijama, bez odgovarajuće svjetlosti i grijanja. Uskraćivan im je odlazak u toalet i redovno kupanje. Odlukom Nezira Kazića bilo je zabranjeno da im porodice donose hranu. Također, uskraćena im je bila i pomoć od međunarodnih organizacija, te pružanje medicinske pomoći”, naveo je Pogačnik, dodavši da su u Silosu umrle četiri osobe.

Prema optužnici, Nezir Kazić je bio komandant 9. brdske brigade Armije BiH (ABiH), Mirsad Šabić komandir Policijske stanice u Pazariću, Bećir Hujić i Halid Čović obavljali su funkcije upravnika i zamjenika upravnika logora Silos.

Šerif Mešanović je, prema optužnici, bio jedan od zamjenika upravnika u Silosu i upravnik logora u magacinu u kasarni “Krupa”, a Nermin Kalember stražar u Silosu.

Iznoseći uvodnu riječ, Pogačnik je kazao da Tužilaštvo polazi od pretpostavki da sve radnje koje su optuženi izvršili jesu posljedica dešavanja u maju 1992. kada se “desio zločin sa suprotne strane”.

“Saslušat ćemo neke članove Ratnog predsjedništva Republike BiH i prezentovati određene odluke iz 1994. i 1995. godine kako bi se vidjelo da su vlasti na lokalnom nivou znale šta treba raditi sa zarobljenicima, a držale su ih zatočenima i nakon donošenja odluke kojom su objekti zatočenja trebali biti rasformirani”, kazao je Pogačnik.

Tužilaštvo je naglasilo da zastupa tezu da je osnivanje Silosa, te manjih objekata, kao što su prostorije kasarne u Krupi i Osnovnoj školi “9. maj”, bio “projekt lokalnih struktura”, koji je kasnije postao “problem državne vlasti”.

Odbrane optuženih najavile su da će uvodne riječi iznijeti nakon što bude završen dokazni postupak Tužilaštva.

Kao i na prethodnim ročištima u ovom predmetu, za praćenje procesa u sudnici bilo je veliko interesovanje javnosti, uglavnom porodica i poznanika optuženih iz Hadžića. Zbog ograničenih kapaciteta u sudnici, početku suđenja nisu mogli prisustvovati svi zainteresovani, uključujući i veći broj predstavnika medija.

Prvi svjedok državnog tužilaštva bit će saslušan 17. maja, javlja BIRN – Justice Report.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com