Podatak o krvnoj grupi građane će koštati dodatnih 56,90 KM

U Federalnom ministarstvu zdravstva danas je održan sastanak predstavnika Ministarstva civilnih poslova BiH, Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH, kantonalnih ministarstava zdravstva, kao i pojedinih kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, a u vezi sa unosom podataka o krvnoj grupi u nove biometrijske lične karte.

Naime, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti državljana BiH predviđeno je da se na lični zahtjev građanina može unijeti podatak o krvnoj grupi u biometrijsku ličnu kartu, te je u vezi s tim Ministarstvo civilnih poslova BiH donijelo i Uputstvo o načinu unosa podataka o krvnoj grupi (“Službeni glasnik“, br. 102/12).

Navedeno uputstvo je proslijeđeno od Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka kantonalnim ministarstvima zdravstva, te su se ovi propisi počeli selektivno i različito primjenjivati na nivou kantona, a u praksi su se pojavili brojni problemi i nejasnoće.

Kako Federalno ministarstvo zdravstva nije učestvovalo u izradi navedenih propisa, niti je konsultovano u toku izrade, organiziran je sastanak u cilju prevazilaženja nastalih problema u primjeni državnih propisa.
U vezi s tim, danas je dogovoreno da će kantonalna ministarstva zdravstva u što skorijem roku dostaviti Federalnom ministarstvu zdravstva spisak javnih zdravstvenih ustanova koje ispunjavaju uvjete opreme, prostora i kadra za izdavanje potvrde o krvnoj grupi i Rh faktoru, odnosno imaju transfuziološku službu i uposlenog najmanje jednog doktora medicine, specijalistu transfuzijske medicine.

Naime, Zakonom o zdravstvenoj zaštiti je propisano da je testiranje krvi javnozdravstvena djelatnost i ne može biti predmetom privatne djelatnosti.

Nadalje, stručnjaci iz oblasti transfuzijske medicine zauzeli su na sastanku stav da se prilikom izdavanja ovih potvrda neće prihvatati ranije izdati dokumenti i nalazi o prethodno utvrđenoj krvnoj grupi od bilo koje institucije, nego će se po svakom pojedinačnom zahtjevu raditi novo testiranje, a zbog veće sigurnosti u izdatu potvrdu.

Kod naplaćivanja usluge testiranje krvi na krvnu grupu i Rh faktor, te izdavanja potvrde učesnici sastanka su predložili da se primjenjuje cijena iz važećeg Tarifnika zdravstvenih usluga koji je donio Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, a ona iznosi 56,90 KM.

S obzirom da ova potvrda o krvnoj grupi nije obavezujuća, nego se izdaje na lični zahtjev, troškove snosi podnosilac zahtjeva.

Izuzetak, u skladu sa zaključcima, su dobrovoljni davaoci krvi koji će biti oslobođeni od plaćanja navedenih usluga, saopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

OLAKŠANJE ZA GRAĐANE SARAJEVA Pacijenti koji koriste terapiju za hronična oboljenja mogu kontaktirati Dom zdravlja putem e-maila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com