11. Augusta 2022.

Pogledajte spisak firmi iz Visokog koje su dobile pomoć Vlade FBiH

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije objavilo je na svojoj internetskoj stranici Listu korisnika s iznosima finansijske pomoći izvoznim privrednim društvima iz sektora industrije.

Kako se navodi u saopštenju Vlade FBiH, riječ je o ukupno 391 izvoznom industrijskom privrednom društvu i poduzetniku s ukupno 32.429 zaposlenih.

“Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj 3. decembra donijela pet odluka o izboru korisnika za raspodjelu 30 miliona KM direktne pomoći za izvozno orijentirane kompanije u FBiH. Odluke su donesene na osnovu Uredbe o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede u okolnostima pandemije. Za provedbu Uredbe Federalna vlada je u ovogodišnjem Budžetu FBiH osigurala sredstva u ukupnom iznosu od 90 miliona KM”, saopšteno je.

Opšti cilj ove mjere je da se obezbijedi podrška likvidnosti najugroženijim sektorima, očuvanje radnih mjesta, te osiguranje hitno potrebne podrške i održavanje konkurentnosti u izvozno orijentisanim sektorima.

U oblasti industrije subvencije Vlade FBiH u iznosu od 30 miliona KM obuhvataju pet grana industrije.

“Za 131 privredno društvo sa ukupno 13.462 zaposlenih iz metalne, elektro i automobilske industrije izdvojeno je 15.078.350 KM, dok pomoć za 69 izvoznika iz oblasti proizvodnje tekstila, odjeće, kože i obuće, s ukupno 8.645 radnika, iznosi 4.026.840 KM”, navedeno je u saopštenju.

Takođe, odobreno je i 5.016.260 KM za 140 izvoznih preduzeća iz drvne, papirne i grafičke industrije sa 7.231 zaposlenim, zatim 5.188.550 KM za 43 izvozna privredna društva iz hemijske i farmaceutske, te industrije gume i plastike sa 2.615 zaposlenih, te 690.000 KM za osam izvoznika industrije građevinskog materijala i nemetala sa 476 zaposlenih.

Ugovori o dodjeli sredstava s korisnicima biće potpisani narednih dana. Lista korisnika s visinom dodijeljenih sredstava nalazi se na web stranici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Opširnije pogledajte na OVOM LINKU.

Vezani članci

Grad Visoko u prvih šest mjeseci posjetilo više od 70.000 turista

VISOKOIN.COM

Vlada FBiH i nabavka kanadera: U radnu grupu koja je formirana prije godinu, jučer uhljebili još jednog člana

Visokoin.com

Hoće li tona peleta biti 1.000 KM?

Visokoin.com

Admir Babić: Zašto se nije izvršila rekonstrukcija puta u mjestu Dubrave?

VISOKOIN.COM

Potvrđen najviši nivo kvalitete sigurnosti hrane u kompaniji Vispak

VISOKOIN.COM

Faruk Šahinović: “Ukrasimo Kožarski most u znak sjećanja na KTK!”

VISOKOIN.COM