Pojačane policijske aktivnosti pred meč u Zenici

Odavno u Zenici nisu poduzimane opsežnije aktivnosti tokom organizacije nekog sportskog događaja kao za naredni susret baraža u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo između BiH i Portugala.

Uz posebne sigurnosne mjere za utakmicu će biti angažirano više od 400 uniformisanih policajaca i to je, koliko mi znamo, za sada rekordan broj policajaca na osiguravanju neke sportske manifestacije u Zenici, a pored policajaca bit će angažirano i više od 300 pripadnika zaštitarskih agencija.

S obzirom na to da se radi o veoma značajnoj međunarodnoj utakmici, koja je ocijenjena kao utakmica visokog rizika, policijski komesar Fahrudin Bečirović je formirao Štab za koordiniranje i usmjeravanje aktivnosti na osiguranju naznačene nogometne utakmice.

Donesen je opsežan plan mjera i radnji na osiguranju navedene utakmice, na osnovu kojeg će se preduzeti sve potrebne mjere, kako bi se utakmica održala u sigurnim uslovima i kako bi bilo spriječeno ugrožavanje lične i imovinske sigurnosti građana.

U okviru planiranih aktivnosti policijski službenici Odsjeka za kriminalističku tehniku i KDZ će poduzeti mjere na vršenju kontradiverzionog pregleda stadiona Bilino Polje i okolnog prostora i objekata.

”Zbog brojnih aktivnosti, među kojima su i izmjene u režimu grdaskog saobraćaja, uprava policije poziva sve građane i goste da poštuju naredbe policijskih službenika i da postupaju u skladu sa istim kako bi se izbjegle gužve i zagušenja u saobraćaju”, kaže Aldina Ahmić, glasnogovornica policije.

Službenici policije će protiv svih onih koji ne budu postupali u skladu sa izdatim naredbama ovlaštenih službenih osoba, kao i u skladu sa odredbama Zakona o sigurnosti održavanja sportskih takmičenja u ZDK poduzimati zakonom predviđene mjere i radnje.

Naznačenim zakonom je zabranjeno unošenje na stadion bilo kakvih ošrih i tvrdih predmeta pogodnih za bacanje, pirotehničkih sredstava, alkoholnih pića i drugih flaširanih napitaka. Pored naznačenih predmeta neće biti dozvoljeno unošenje bilo kakvih transparenata.

Na prostoru oko stadiona neće biti dozvoljeno nošenje predmeta kojima se može sakriti identitet, tzv. Fantomki, kao ni unošenje ovih predmeta u stadion. Na ulazima u stadion vršit će se detaljan pregled svih osoba radi sprečavanja unošenja navedenih predmeta, a osobama koje i pored upozorenja pokušaju unijeti takve predmete, neće biti dozvoljen ulazak na stadion.

Prekršajem se, između ostalog, smatra i unošenje ili isticanje transparenata ili drugih predmeta sa tekstom, slikom, znakom ili drugim obilježjem kojim se vrijeđaju nacionalna, vjerska, rasna i moralna osjećanja građana ili potiču mržnja i nasilje, pjevanje pjesama ili uzvikivanje poruka, ili na drugi način vrijeđanje vjerskih, nacionalnih, rasnih i moralnih osjećanja građana, pozivanje na mržnju i nasilje, prijetnje, tuču ili napad na druge gledaoce, redare, službene osobe ili druge učesnike u sportskom takmičenju.

U cilju sprečavanja bilo kakvih nesportskih ispada ili narušavanja javnog reda i mira proteklih dana vršena je podjela letaka, sa željom da poruku prihvate građani koji će prisustvovati ovom značajnom sportskom događaju.

”Imajući u vidu značaj ove utakmice za našu reprezentaciju i grad Zenicu, pozivamo navijače da svojim ponašanjem daju doprinos da se ista održi u povoljnim sigurnosnim uslovima, odnosno da postupaju u skladu sa naredbama koje izdaju policijskih službenici kao i uputama predstavnika zaštitarskih agencija i drugih službenih osoba. Nadamo se da će građani uvažiti naša upozorenja te da će utakmica biti odigrana u povoljnom i sportskom ambijentu”, kaže Aldina Ahmić.

(VisokoIN/Zeda)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com