Popis stanovništva u aprilu 2013. godine

Prema trenutačnoj dinamici donošenja zakona o popisu, izvjesno je da bi popis u BiH trebao biti obavljen u aprilu 2013. godine, rekao je Srni direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović. “Svako daljnje odlaganje donošenja zakona dovest će do pomjeranja popisa jer nama treba od devet do 12 mjeseci za kvalitetne pripreme za popis po donošenju zakona”, rekao je Milinović. On je naglasio da je trenutačna procjena da je za provođenje popisa potrebno oko 42 miliona KM.

Probni popis

Prema njegovim riječima, poslije probnog popisa koji bi, prema dinamici donošenja zakona, trebao biti u oktobru ove godine, moći će raditi detaljnu procjenu potrebnih financijskih sredstava. “Mi nismo imali popis 2001. godine kao neke zemlje u regiji pa da se možemo mjeriti prema tome – da vidimo i dobre i loše strane”, rekao je on dodavši da se ni u kom slučaju ne mogu porediti s popisom iz 1991. godine. Milinović je istaknuo da su pripreme, koje su statističke institucije mogle uraditi bez zakona o popisu, većinom urađene, kao što je metodološki dio – izrada upitnika, obrazaca za popis, izrada metodologije, uputa za popisivače i kontrolore. On je naglasio da su ostale pripreme – probni popis i bilo kakav daljnji rad uvjetovane donošenjem zakona i osiguravanjem financijskih sredstava za pripreme. “Jedan od najznačajnijih dijelova posla koji treba uraditi jeste kartografija i tu ima određenih tehničkih problema u Federeaciji BiH, jer su raspisali međunarodni tender koji je dva puta padao i sada je u toku. Koliko je u tom dijelu Republika Srpska uradila ja vam ne mogu reći, jer nemam tu informaciju”, rekao je on dodavši kako ne može tvrditi da su spremni za popis nego da su samo do ovog momenta onaj dio posla koji su mogli uraditi bez zakona – uradili.

Zakonski propisi

Prema njegovim riječima, ostalo je uvjetovano zakonom o popisu – od financiranja do provedbe međunarodnih projekata IPA 2008. tehničke pomoći, od provedbe IPA 2009. kroz koju će dobiti opremu potrebnu za obradu podataka do međunarodnog monitoringa koji je BiH tražila od EU. Inače, priča oko zakona o popisu stanovništva je postala prije svega političko pitanje, a vodeće srpske i bošnjačke stranke ne mogu postići kompromis oko pitanja koja se trebaju nalaziti na upitniku tijekom popisa stanovništva. Inače, ovaj proces je jedan od glavnih uvjeta za nastavak europskog puta BiH, a strane diplomate stalno upozoravaju kako se ovaj proces mora završiti u najkraćem mogućem roku. Već sada je sigurno kako ovaj proces neće biti dovršen u sljedećih godinu dana, piše Večernji.

(VisokoIN)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com