Postoji rizik da Svjetska banka blokira kreditne linije prema BiH

Šefica kancelarije Svjetske banke u BiH Anabela Abreu upozorila je da zbog blokade otplate vanjskog duga postoji rizik da ta banka blokira kreditne linije prema BiH.

Abreu je istakla da je do 14. februara neophodno osigurati punu otplatu dospjelih iznosa da bi se izbjegle sankcije, uključujući i suspenziju prezentovanja novih projekata na odobrenje.

“Ako se i dalje ne bude servisirao dug prema Svjetskoj banci, to će rezultirati suspenzijom isplata u okviru razvojnih projekata koji se trenutno finansiraju iz kredita, grantova i zajmova Svjetske banke”, rekla je Anabela Abreu.

Ona je naglasila da se situacija konstantno prati, izrazivši nadu da će vlasti BiH uskoro postići neophodni dogovor da bi zemlja mogla nastaviti servisirati međunarodne obaveze.

Abreu je navela da Svjetska banka trenutno pruža podršku za 12 projekata u BiH u ukupnoj vrijednosti 302,3 miliona američkih dolara.

Ona je ponovila projekcije Svjetske banke prema kojima će ekonomski rast u 2012. godini biti manji nego u 2011. i iznosiće oko dva posto.

(VisokoIN/Srna)

Vezani članci

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com

Vlašić i dalje top zimska destinacija u središnjoj Bosni

Visokoin.com