Potpisan memorandum sa Shell-om o istraživanju naftnih nalazišta u FBiH

Vlada Federacije BiH je u Sarajevu potpisala Memorandum o razumijevanju s vodećim međunarodnim naftnim i gasnim preduzećem Shell Exploration Company B.V. iz Holandije

Memorandum su potpisali premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj s jedne strane, te potpredsjednik Portfolia za istraživanje i strategiju Shella Marcus Antonini i direktor za nove investicije i isporuku Michael Foley s druge strane.

”Geološka istraživanja nafte i plina predstavljaju poslove od strateškog interesa za Federaciju. Implementacijom aktivnosti predviđenih u ovom Memorandumu osigurati će se pretpostavke za vrlo moguću eksploataciju nafte i plina u FBiH. Na ovaj način Vlada FBiH realizira svoje opredjeljenje ka intenziviranju ekonomskog razvoja i privlačenju međunarodnih investicija, ovog puta u istraživanje i razvoj resursa hidrokarbonata, u čemu upravo Shell ima najbolja iskustva stečena širom svijeta”, naglasio je premijer Nikšić.

Vlada FBiH se obavezala da Shellu učini dostupnim podatke kojima raspolažu Federalni zavod za geologiju i preduzeće Energoinvest, a na osnovu kojih će ta kompanija uraditi digitalizovani geološki i geofizički prikaz ovih podataka, kao i strukturalnu rekonstrukciju tektonskog vijenca.

Rezultati dosadašnjih istraživanja provedenih u našoj zemlji, ali i istraživanja u okolnim zemljama ukazuju na realnu mogućnost postojanja isplativih zaliha nafte i gasa u BiH.

Shell će angažovanjem svjetskih stručnjaka i najmodernijih tehnologija osigurati vrlo precizan uvid u stanje rezervi gasa, nafte i ostalih fosilnih goriva, kao i potpunu procjenu komercijalne isplativosti eksploatacije na području Federacije BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću FBiH.

Shell je vodeća evropska i druga po veličini svjetska kompanija koja se bavi istraživanjem i eksploatacijom gasa i nafte. U trećem kvartalu 2011. godine su, prema izvještaju Finacial Timesa, ostvarili profit od 7,2 milijardi dolara.

Na globalnom nivou upošljavaju oko million radnika, a jedan od novih dvadeset razvojnih projekata predstavlja upravo istraživanje područja Federacije.

Nakon što Shell utvrdi gdje i u kojim količinama ima nafte i plina, u slučaju pozitivnih nalaza prve istraživačke bušotine u FBiH se mogu očekivati u 2013. godini, a eksploatacija početkom 2015. godine.

Paralelno s ovim istraživačkim aktivnostima, u toku je intenzivno zaokruživanje pravnog okvira i niz drugih zakona koji će u potpunosti regulisati sektor energije u FBiH u skladu sa međunarodnim standardima i najboljim svjetskim praksama.

Nosioci ovih aktivnosti su Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Federalni zavod za geologiju.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com