Potpisan ugovor za Beograd na vodi vrijedan 3,5 milijardi eura

Srbija je u nedjelju potpisala ugovor s investitorom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata o izgradnji poslovnog-stambenog kompleksa Beograd na vodi u vrijednosti od oko 3,5 milijarde eura kojem se protivi dio Beograđana zabrinutih veličinom i troškovima projekta.

Prema potpisanom ugovoru o izgradnji projekta Beograd na vodi, Srbija će biti vlasnik 32 posto kapitala, dok će partner Eagle Hills iz UAE biti vlasnik 68 posto.

“Ovo je veliki dan za Beograd i Srbiju. Beograd radi sve što može danas, da ne bi ostavio za sutra, jer su sutra neki novi izazovi”, rekla je potpredsjednica vlade i ministrica građevinarstva i prometa Zorana Mihajlović, koja je ugovor potpisala s predsjednikom upravnog odbora Eagle Hillsa Mohamedom Alabbarom i direktorom Beograda na vodi Aleksandrom Trifunovićem.

Zajedničko ulaganje

Zastupnici Skupštine Srbije usvojili su 10. aprila poseban zakon – lex specialis, kojim će biti omogućena realizacija ovog kompleksa kao zajedničkog ulaganja Beograda, Srbije i tvrtke Eagle Hills.

“Srbija i Beograd grade i ovo je velika mogućnost da zaposlimo građevinsku, strojarsku i svaku drugu industriju”, ukazala je Mihajlović, koja očekuje da će ugovor kojim je predviđena gradnja skoro dva milijuna četvornih metara poslovnog i stambenog prostora biti realiziran u roku.

Potvrđeno je da će projekat trajati maksimalno 30 godina, ali da 50 odsto projekta mora biti završeno u prva dva desetljeća, a pri izvođenju radova prednost moraju imati domaći izvođači.

Tim projektom predviđeno je da se na površini od oko 177 hektara uz rijeku Savu izgradi više od milijun četvornih metara stambenog prostora, oko 750.000 četvornih metara poslovnog i komercijalnog prostora, te više od 62.000 kvadrata javnih sadržaja – vrtića, škola, ustanove kulture, socijalne i zdravstvene skrbi, te oko 242.000 četvornih metara novih zelenih površina.

Prema dosadašnjim procjenama, na tom bi prostoru moglo biti više od 13.000 zaposlenih i više od 17.000 stanovnika.

Osnovni elementi ugovora, kako tvrde čelnici Beograda, podrazumijevaju da cjelokupan trošak financiranja projekta i rizike snosi investitor.

Beograd na vodi proglašen je projektom od posebnog značaja za Srbiju i Beograd, ali izravno dogovaranje investitora i srbijanskih vlasti, te način realizacije osporava dio stručne javnosti – arhitekti i urbanisti, a projektu se protive oporbene parlamentarne stranke i brojne nevladine organizacije.

Prosvjed

Uoči današnjeg potpisivanja ugovora skupina od nekoliko stotina Beograđana organizirala je prosvjed protiv Beograda na vodi, ali ih je policija spriječila da u mimohodu dođu do zgrade Geozavoda, u kojoj je ugovor potpisan.

Prosvjednici su nosili transparent “Ne davimo Beograd”, veliku napuhanu žutu gumenu patku, te balone u obliku patke i slične rekvizite za vodu, a moto skupa bio je “Pokažimo im patku”.

Prosvjed su osiguravale pojačane policijske snage, a prosvjednici su dobili veliku potporu na društvenim mrežama.

Vezani članci

Samo u Srbiji: Ratni zločinac iz zatvora videolinkom pričao učenicima o herojstvu

Visokoin.com

Vučić: Možda ćemo morati da uvedemo sankcije Rusiji

Visokoin.com

Ako Srbija ne uvede sankcije Rusiji, prijeti joj prekid pregovora sa EU

Visokoin.com

Velika akcija beogradske policije: U aferi “Elitna prostitucija” navodno umiješane i rijaliti zvijezde

Visokoin.com

Je li Coby vidio nešto čudno?! – Oglasio se poznati reper na čijem je nastupu bio Matej Periš: Jezivo je, nemam riječi…

Visokoin.com

Preminuo košarkaš Stevan Jelovac

Visokoin.com