Premijer Nikšić svjedočio na okolnosti Vikićevog penzionisanja

Svi oni koji su pomislili da je heroj odbrane Sarajeva Dragan Vikić izgubio svoju prvu bitku u dvodecenijskoj profesionalnoj karijeri, a među koje se ubraja Vikićev formalni šef Dragan Lukač, prerano su otpisali ratnog i poslijeratnog komandanta.

U Tužilaštvu Kantona Sarajevo svoj iskaz, na okolnosti nezakonitog penzionisanja Vikića, a u skladu sa odgovarajućim odlukama Vlade, dao je i federalni premijer Nermin Nikšić. Ono što zabrinjava jesu nezvanične informacije da u jeku ozbiljne istrage, koju provodi Tužilaštvo Kantona Sarajevo, dolaze neprimjereni pritisci na tužioca Sanina Bogunića koji se za sada, na svu sreću, ne reflektuju izvan nivoa upozorenja.

Želim kazati da svaka institucija treba da radi posao koji je u njenoj nadležnosti, kazao je Nikšić, prije nego je ušao u zgradu Kantonalnog tužilaštva, kako bi dao iskaz u istrazi koju ovo tužilaštvo vodi protiv Dragana Lukača, direktora Federalne uprave policije, a na osnovu krivične prijave komandanta Dragana Vikića.

U krivičnoj prijavi, između ostalog, stoji da je Dragan Lukač svojevoljno i suprotno Zakonu o policijskim službenicima – a na koji se, usput rečeno, svih ovih mjeseci poziva, penzionisao komandanta Dragana Vikića. Neosporna je to činjenica, što pokazuje i dokument Federalnog zavoda PIO/MIO, te brojni drugi dokazi koje smo u više navrata prezentirali i javno dokumentirali, piše FTV. Kada smo već kod samovoljnih odluka direktora Lukača, treba podsjetiti i na njegov nalog upućen Federalnom ministarstvu finansija da se uplati razlika u novcu za sporni staž kojim se Vikića, praktično, tjera u penziju. Premijer Nikšić, koji je jedan od desetak svjedoka u istrazi koja je nedavno otvorena, zadržao se u zgradi tužilaštva dvadesetak minuta.

Dao sam dokumentaciju, zaključke, zapisnike – sada je dalje stvar institucija. Ne želim da prejudiciram bilo šta, ali dajem apsolutno podršku da se stvari raščiste i da u konačnici pravosudne institucije daju svoj stav, kazao je Nikšić

Premijer je istakao kako očito postoje dva različita tumačenja zakonskih propisa, a čiji je ispravan, to će odlučiti sud.

Inače, istraga protiv Lukača i njen rezultat bit će vrlo brzo poznati. Ono što FTV nezvanično doznaje, jeste i nepotvrđena informacija o tome kako je Sanin Bogunić, postupajući tužilac u ovom predmetu, direktna meta neprimjerenih pritisaka koji dolaze sa jedne adrese, i to – po svemu sudeći – od Dragana Lukača. U tom smislu i prema istim izvorima, različiti emisari do sada su se obraćali tužiocu Boguniću prenoseći određene poruke. Pokušali smo istinitost ovih navoda provjeriti, međutim do ovog trenutka nemamo odgovarajuće potvrde.

(VisokoIN)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com