Premijera predstave “Tramvaj” u tramvaju!

U utorak 02. jula, 2013. u sarajevskom tramvaju na Željezničkoj stanici održat će se premijera predstave «Tramvaj» u produkciji Udruženja «Fercera». Predstavu je režirao Senad Alihodžić, na tekst Adnana Lugonića i koautorice Asje Krsmanović, a prema ideji Irme Alimanović-Alihodžić. Inspirirana svakodnevnim situacijama sa kojima se susreću putnici u tramvaju, predstava kroz različite scene ilustrira našu svakodnevnicu. U predstavi igraju Jasna Diklić, Izudin Bajrović, Aleksandar Seksan, Irma Alimanović Alihodžić, Mirna Kreso, Muhamed Hadžović, Damir Kustura, Sanjin Arnautović i Senad Alihodžić.

tramvaj_2

Cijela predstava igra se u tramvaju, u ambijentu u kojem su ove priče i nastale. U takvom ambijentu i pozicija gledatelja postaje drugačija – istinsko sudjelovanje ili odbijanje takve vrste izražavanja. «Nakon višegodišnje vožnje sarajevskim tramvajem te nakon scene direktnog suočavanja sa džeparošem kada sam osjetila istinski strah za vlastiti život, shvatila sam da u takvim situacijama leži veliki potencijal da napravimo predstavu koja će biti makroslika našeg društva», objasnila je Irma Alimanović-Alihodžić kako je došla na ideju od koje je nastala predstava. Prema riječima Adnana Lugonića, autora teksta, najkarakterističnije situacije su odabrane za dramski predložak koji se tokom zajedničkog rada na predstavi mijenjao i dorađivao.

Govoreći o izazovu postavljanja ambijentalne predstave Senad Alihodžić, koji potpisuje i produkciju i režiju, istakao je kako je ovaj proces bio neuporedivo teži i skuplji, te se zahvalio na podršci Američkoj ambasadi i KJKP GRAS. «Imamo predstavu za sve generacije, koja se tiče i onih koji se voze i koji se ne voze u tramvaju», poručio je Alihodžić i pozvao zainteresirane da rezervišu svoje ulaznice za jednu od izvedbi od kojih će kompletan prihod biti usmjeren u humanitarne svrhe.

Reprize se igraju 03., 04., i 05. jula, 2013. u 19 sati i 30 minuta, dok je novi ciklus igranja predviđen za septembar. Ulaznice se mogu rezervirati putem telefona +387 61 439 855.
Produkciju predstave su podržali i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, BBI Centar, Kamerni teatar 55 i TVSA.

(VisokoIN)

Vezani članci

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com

Vlašić i dalje top zimska destinacija u središnjoj Bosni

Visokoin.com