Preminula pozorišna glumica Olivera Marković – Kostić

Akademska dramska glumica Olivera Marković – Kostić preminula je u petak u Sarajevu. Komemoracija će biti održana u ponedjeljak, 16. januara, u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Olivera Marković – Kostić rođena je u Beogradu 1931. godine. Godine 1955. diplomirala je na Akademiji za pozorište, film i televiziju u Beogradu. Nekoliko sezona bila je član Narodnog Kazališta Osijek, a potom prelazi u novoosnovano Malo pozorište u Sarajevu, kasnije Kamerni teatar 55 gdje ubrzo postaje jedan od nosilaca repertoara, navodi se u subotu u saopćenju iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

U dramski ansambl Narodnog pozorišta Sarajevo pristupila je 1964. godine. Na velikoj sceni ostvarila je preko 100 uloga, a veoma su zapaženi njeni studiozni likovi Natalije Ivanovne u Čehovljevoj drami ” Tri sestre” i Anđe u Jančićevoj komediji ” Baš baščaršija”.

Izuzetno dramsko ostvarenje za koje je nagrađena je lik Regane u “Kralju Liru ” Edmonda Bonda. Igrala je i na radiju i televiziji, a za ulogu Vještice u radiodrami ” Dance Macabre ” bila je proglašena glumicim godine.

Bila je i pedagog u Dramskom studiju pri Malom pozorištu i uvijek je sa ponosom isticala svoje studente koji su danas etablirani glumci: Josipa Pejakovića, Vesnu Mašić, Nadu Đurevsku, Jasnu Diklić, Dragana Jovičića, Branka Ličena i Jasnu Beri.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com