Problemi na samom početku: Nemoguće dobiti potvrdu o krvnoj grupi za ličnu kartu

Zeničanin Almir H. sredinom marta treba dobiti novu ličnu kartu po isteku postojeće. Sreću što se “uklopio” u termine da dobije novu biometrijsku ličnu kartu vrlo brzo pomutila je domaća administracija, očigledno nespremna da radi svoj posao.

– Pročitao sam da postoji mogućnost unošenja krvne grupe i Rh faktora u lični dokument i obratio sam se Službi za transfuziologiju Kantonalne bolnice Zenica, uz molbu da mi objasne proceduru da dobijem potvrdu, na koju su me uputili iz MUP-a. Tu nastaju problemi – kaže ovaj Zeničanin.

Prema važećem cjenovniku zeničke bolnice, ukoliko je osoba osigurana, tu potvrdu može dobiti za 12, a ako nije za 60 KM!

– Sama cijena više i nije problem, nego sam dobio cijelu lekciju iz ustroja BiH, uz opasku izvjesne medicinske sestre: “Ko je taj Sredoje Nović da nama nešto naređuje, to može raditi u svom ministarstvu”. Ja sam joj, naime, predočio dopis ministra civilnih poslova BiH o nadležnosti za izdavanje ovih potvrda. Nastranu što sam dobrovoljni darovalac krvi, imam člansku knjižicu s pečatom i navedenom krvnom grupom, potvrdu, ipak, nisam dobio – kaže Almir.

On, ali i ostali zainteresirani građani, proteklih dana, iako su pokušavali, nisu mogli dobiti traženu potvrdu, jer su “konsultacije u toku”.

– U ponedjeljak (11. marta) će u Federalnom ministarstvu zdravstva biti održan sastanak predstavnika tog ministarstva i Zavoda za transfuziologiju radi utvrđivanja obrasca te dogovora cijene vađenja krvi – kazala nam je ministrica zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Senka Balorda.

IDDEEA na vrijeme

Uputstvo o načinu unosa podataka o krvnoj grupi objavljeno je u Službenom glasniku BiH broj 102/12, a na snagu je stupilo osmog dana od dana objavljivanja, dakle još prošle godine.

– Mi smo našim aktom od 15. februara (broj 15-01-29-1-317/13) sva resorna ministarstva upoznali s ovom novinom u zakonu te ih pozvali da upoznaju zdravstvene ustanove, s ciljem da izvrše adekvatne pripreme i organizaciju unutar institucija kako bi se izdavanje ovih potvrda vršilo brzo i efikasno – kaže u pisanom odgovoru Amila Opardija, portparol Agencija za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com