Proradio IZIS

Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) ponovo je pušten u funkciju

Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) ponovo je pušten u funkciju u sedam domova zdravlja širom Srpske, kao i u bolnici Trebinje.

Kako je saopšteno iz Fonda, IZIS je proradio u domovima zdravlja Čelinac, Kalinovik, Višegrad, Nevesinje, Han Pijesak, Šamac i Bijeljina.

“Do kraja dana planirano je da se IZIS pusti u funkciju u još 30-ak zdravstvenih ustanova koje su obavijestile Fond da su sprovele potrebne bezbjednosne preporuke, poput u Bolnici Nevesinje, Bolnici Zvornik, domovima zdravlja Zvornik, Gradiška, Doboj, Kneževo, Ribnik, Modriča, Novi Grad, Mrkonjić Grad i drugim”, istakli su iz Fonda.

Kada su u pitanju domovi zdravlja, u Fondu navode da je omogućen rad u svim segmentima IZIS-a izuzev laboratorije i elektronskih recepata koji će biti omogućeni kada sve apoteke budu spremne za razmjenu podataka sa IZIS-om, a do tada ljekari štampaju recepte.

“Naime, kako je i planirano, u cilju kontrolisanog oporavka sistema rad u IZIS-u će se omogućavati sukcesivno u svim ustanovama koje za to ispune potrebne uslove, odnosno sprovedu neophodne sigurnosne mjere u skladu sa smjernicama i preporukama koje su im ranije dostavljene. Ovom prilikom molimo i zdravstvene radnike i pacijente za razumijevanje budući da je očekivano da će na samom početku rada sistem biti nešto sporiji upravo zbog novih mjera bezbjednosti”, navodi se u saopštenju.

U Fondu tvrde da su svi medicinski i lični podaci građana u IZIS-u sačuvani i bezbjedni.