11. Augusta 2022.

Rano je tražiti ponovno brojanje glasova

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine trenutno objavljuje preliminarne rezultate lokalnih izbra održanih u našoj zemlji 7. oktobra i zato je preuranjeno podnositi zahtjeve za ponovno brojanje.

Tek kad objavi utvrđene rezultate, a rok je do 23. oktobra, u naredna tri dana po objavi mogu se podnositi zahtjevi za ponovno brojanje, saopćeno je danas iz te komisije.

CIK će u skladu s članom 5.29 Izbornog zakona i vremenskim planom aktivnosti za provođenje Lokalnih izbora 2012. godine, do 23. oktobra utvrditi izborne rezultate i objaviti ih na svojoj web stranici s detaljnim tabelarnim prikazom rezultata glasanja, uključujući rezultate na nivou svakog biračkog mjesta po političkim subjektima i kandidatima. Tek nakon što Centralna izborna komisija BiH objavi utvrđene izborne rezultate, subjekti navedeni u članu 5.30. stav (1) Izbornog zakona BiH mogu u roku od tri dana podnijeti zahtjev za ponovno brojanje i to isključivo pod uslovima i na način propisan tim članom, navodi se u saopćenju.

Rezultati će biti objedinjeni s redovnih biračkih mjesta i mjesta u odsustvu, putem pošte, mobilnog tima i na nepotvrđenim glasačkim listićima, saopćeno je.

U skladu s članom 16.9 Izbornog zakona BiH, Centralna izborna komisija BiH cijeni da su ove informacije značajne za birače, učesnike u izbornom procesu i sam izborni proces te ih objavljuje i u elektronskim medijima.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

VISOKOIN.COM

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

VISOKOIN.COM

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

VISOKOIN.COM

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

VISOKOIN.COM

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

VISOKOIN.COM

Vlašić i dalje top zimska destinacija u središnjoj Bosni

VISOKOIN.COM