Raste broj hospitalizovanih u ZDK, sve više zaraženog medicinskog osoblja

Kantonalna bolnica u Zenici danas na svom Odjelu za Covid-19 ima 58 hospitaliziranih pacijenata, dok je u posljednja 24 sata u toj ustanovi preminuo jedan zaraženi pacijent, kazao je za Fenu direktor KBZ-a Rasim Skomorac.

Deset je pacijenata, ističe Skomorac, smješteno na Odjelu intenzivne njege za Covid-19, a troje ih je priključeno i na respirator.

– Zadnjih dana raste broj hospitaliziranih pacijenata. Primili smo 14 novih pacijenata u zadnja 24 sata, ali, osim povećanja broja pacijenata na tom odjelu, imamo i problem s povećanim brojem zaraženih radnika naše bolnice.

Trenutno ih je 60-ak, ali je sreća pa nisu i sa težim kliničkim slikama. Međutim, to nam sve više pričinjava problem zbog organizacije posla. Oni ne mogu raditi, odnosno nalaze se na bolovanju – kaže Skomorac.

Opća bolnica Tešanj danas ima 20 hospitaliziranih Covid-pozitivnih pacijenata, ali u zadnja 24 sata nije bilo preminulih. Ukupno je tokom januara u toj bolnici preminulo četvero pacijenata koji su bili zaraženi koronavirusom, a što je, kazao je direktor OBT Omer Bedak, puno manje nego u nekim ranijim periodima u kojima je bilježen rast zaraženih i hospitaliziranih.

– U nekim prethodnim valovima ove pandemije, znali smo imati po četiri-pet preminulih u toku samo jedne noći. S obzirom da smo ne tako davno imali samo 10-ak pacijenata, ovo jeste povećanje, ali nije prijetnja u smislu tako velikog opterećenja naših kapaciteta.

Sretna je i okolnost da kliničke slike pacijenata nisu više tako teške, ali je zanimljivo da su, od ovih 20 pacijenata, njih sedmero vakcinisani. To je i još jedna potvrda svjetske statistike da Omikron soj u nešto većoj mjeri napada i vakcinisane osobe pa treba biti oprezan i pridržavati se propisanih mjera – upozorava Bedak.

Situacija se, dodaje, smirila i u susjednoj općini Usora, čiji se građani također liječe u OBT-u. Naime, trećeg dana ove godine Usora je imala 40 novozaraženih, a pri tome je pozitivno bilo čak 90 posto testiranih osoba. To je, za tako malu općinu, jako veliki broj i problem, jer su do tada na dnevnom nivou imali tek tri do četiri zaražene osobe.

Usora je, zbog toga, kao i Općina Žepče, donijela odluku da nastava za drugo polugodište, koje je u tim općinama počelo 10. januara, u osnovnim i srednjim školama starta on-line. Nastava u školama u te dvije lokalne zajednice odvija se po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, dok je drugo polugodište u Katoličkom školskom centru Sveti Pavao u Zenici počelo u ponedjeljak, 17. januara, ali su se đaci te zeničke osnovne škole i gimnazije vratili u školske klupe.

Nastava za učenike osnovnih i srednjih škola koje se obrazuju po nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku, počinje tek u naredni ponedjeljak, 24. januara.

Vezani članci

U Visokom uhapšena jedna osoba zbog ugrožavanja sigurnosti

Visokoin.com

Vozač kamiona poginuo u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Zenice

Visokoin.com

U povodu obilježavanja 15. maja, Dana policije ZDK na spomen obilježju položeno cvijeće

Visokoin.com

Mirza Ganić ponovo kandidat za gradonačelnika na predstojećim izborima!?

Visokoin.com

Otvoreno pismo stanovnika u Naselju Luke: Kako Upraviteljstvo na grbači etažnih vlasnika stanova živi i skupljaju “harač”

Visokoin.com

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com