Reis Cerić neće se moći kandidovati za novog/starog reisu-l-ulemu

Amandmani na Ustav Islamske zajednice u BiH, koji su razmatrani na sjednici Ustavne komisije u utorak navečer, onemogućavaju da se aktuelni reis Mustafa Cerić, koji ove godine puni 60 godina, ponovo kandiduje za ovu funkciju.

Jusuf Zahiragić, predsjednik Ustavne komisije Sabora IZBiH, kazao je da će amandmani, koji su u utorak u osnovi usaglašeni, biti i predmet javne rasprave u skorije vrijeme.

Iako je Zahiragić o tome odbio govoriti, Avaz saznaje da jedan amandman predviđa da reisu-l-ulemi koji ne bude reizabran, odlukom Rijaseta budu dodijeljeni ured i određeni poslovi koje će obavljati do odlaska u penziju. Ali, istovremeno, ta osoba neće biti član Rijaseta. Također, jedan od amandmana predviđa i ukidanje funkcije zamjenika reisu-l-uleme.

Zahiragić navodi da javna rasprava, a potom sjednica Sabora na kojoj će se sabornici izjašnjavati o predloženim izmjenama Ustava IZ, moraju biti okončane do aprila ove godine, odnosno šest mjeseci prije isteka mandata aktuelnog reisu-l-uleme. Tačan datum upućivanja predloženih amandmana na Ustav IZ u javnu raspravu još nije utvrđen.

Osim postojećih uvjeta da to mora biti osoba koja uživa izraziti ugled i vjersko obrazovanje, usvojenim amandmanima predviđeno je da kandidat za reisu-l-ulemu ne može biti stariji od 60 godina, što je novina u Ustavu. Također, budući reis ne smije biti ni mlađi od 40 godina, kako je to i do sada bilo regulirano. Također, amandmanima je predviđena odredba da se za funkciju reisu-l-uleme mogu kandidirati “dva i više kandidata”, umjesto dosadašnja “minimalno tri kandidata”.

Sudeći po novima amandmanima, aktuelni reis Mustafa Cerić, koji ove godine puni 60 godina, neće moći ponovo da se kandiduje za ovu funkciju.

(VisokoIN)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com