Reis Cerić: Neću se kandidovati i nemam svog kandidata

Koordinacija s imamima, međusobno uvažavanje i slobodno djelovanje doprinijelo je poboljšanju socijalnog statusa imama, kazao je danas predsjednik Glavnog odbora Udruženja ilmijje Islamske zajednice u BiH Mensur Pašalić na godišnjoj skupštini Udruženja.

Kako je prenijela MINA, današnjem zasjedanju prisustvovao je i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić, koji se tokom obraćanja osvrnuo na značaj Islamske zajednice te institucije reisu-l-uleme.

Cerić je naglasio da je institucija reisu-l-uleme stožer oko kojeg se okreće Islamska zajednica, stub na kojeg se sve oslanja zbog čega on mora biti čvrst, dodajući da treba iskazati ozbiljnost prilikom izbora novog reisa.

Ponovio je da se neće kandidirati za ovu funkciju, da nema svog kandidata, niti bi prihvatio da ga drugi kandidiraju, mada je, kako je rekao, u posljednje vrijeme bilo nagovora da se kandidira s obzirom na stanje muslimana Bošnjaka.

Reisu-l-ulema je na kraju obraćanja zahvalio članovima Udruženja ilmijje na razumijevanju i podršci koju je od njih imao, zaželjevši im uspjeh u budućem djelovanju.

Sjednici su prisustvovali i muftija sarajevski Husein ef. Smajić, generalni sekretar Rijaseta Muhamed Salkić, raniji predsjednik Ilmije Muharem Hasanbegović, direktor Gazi Husrev-begove medrese Zijad ef. Ljevaković i drugi.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com