Roditelji tuže ljekare KCUS-a jer je njiihov 2,5 mjesečni sin ostao invalid

Omer i Albina Omerbašić, roditelji dječaka Ališana, koji je prije dvije godine obolio od najtežeg oblika sepse prilikom rutinske operacije na Klinici za dječiju hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), koja je kasnije uzrokovala amputacije na rukama i nogama, podnijeli su krivičnu prijavu Tužilaštvu Kantona Sarajevo protiv osoba za koje smatraju da su odgovorne za ono što se desilo njihovom sinu.

‘Naš Ališan je bio žrtva nemara i nebrige pojedinih ljekara na Klinici za dječiju hirurgiju. On je bio zdrava i napredna beba od dva i po mjeseca kada mu je trebao biti ugrađen stent u kanal lijevog bubrega.

Ališan je, umjesto da prve mjesece svog života provede u sretnom okruženju, taj period proveo u bolnici boreći se za život’ – kaže Omer, otac malog Ališana.

Kako ističe, njegov je sin sada stopostotni invalid, ali veoma veseo i hrabar dječak, kojeg očekuje još niz operativnih zahvata koji mu trebaju omogućiti lakši život, piše Dnevni avaz.

‘Hvala Bogu, naš Ališan je preživio, ali naša borba i dalje traje i trajat će, vjerovatno, cijeli njegov život. Posljednjih 18 mjeseci borimo se i da istina izađe navidjelo te da oni koji su krivi za Ališanovo stanje odgovaraju i na sudu. Zbog Ališana i sve druge djece u BiH kao roditelji osjećali smo obavezu i samoinicijativno smo preuzeli stvari u svoje ruke te predali krivičnu prijavu u Tužilaštvo KS’ – naveo je Omer.

Naglašava da su, iako je krivična prijava predata još u avgustu 2011. godine, do sada iz Tužilaštva KS dobili samo šture informacije o predmetu i toku procesa.

‘Iako vjerujemo u pravdu i u pravosuđe BiH, pitamo se je li potrebno 18 mjeseci za ovakav slučaj, da se dokaže nečija krivica te pokrene krivični postupak da bi pravi krivac odgovarao na sudu. Ipak je bio u pitanju život jedne nevine dvomjesečne bebe’ – ističe Omer.

Omer pojašnjava da se njegova supruga i on trude da njihov sin normalno raste uz drugu djecu da se ne bi osjećao drugačijim od svojih vršnjaka.

‘Nama kao roditeljima to vrlo teško pada jer smo na svijet donijeli zdravo dijete, a danas se svakodnevno suočavamo s nepravdom koja je trajno obilježila našeg sina. Ovu priliku koristimo da još jednom javno zahvalimo prof. dr. Milomiru Ninkoviću iz Minhena i svima koji su bili uz nas u najtežim trenucima u životu’ – ustvrdio je Omerbašić.

(VisokoIN)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com