Romi iz Tuzle: Htjeli prodati svoju maloljetnu kćerku za 3600 eura u Italiju

Granična policija u Bijeljini spriječila je roditelje Rome iz Tuzle da prodaju svoju maloljetnu kćerku drugoj osobi. Ovo je agencijama potvrdio pomoćnik komadanta za istrage Granične policije Goran Ikonić. On je rekao da su osobe sa inicijalima H.A. i H.M. romske nacionalnosti iz Tuzle htjele prodati djevojčicu za 3.600 eura osobi romske nacionalnosti iz Bijeljine, koja živi u Italiji, gdje je namjeravao odvesti i djevojčicu.

Protiv sve tri osobe podnesena je prijava Tužilaštvu BiH, a djevojčica je predana Centru za socijalni rad. Nažalost, ovo je samo jedna u nizu priča o trgovini ljudima u BiH. Naime, nedavno je 14-godišnja djevojčica, državljanka BiH sa stalnim boravkom u Hrvatskoj, ispričala za medije kako je majka dva puta u septembru 2010. godine pokušala prodati za 3500 eura na području Slavonije.

Kćerka je pokušala prodati i u Sarajevu za 8000 eura, ali bezuspješno. Bešćutna majka nije odustajala, nego se na kraju dogovorila sa 31-godišnjakom i prodala mu kćerku za 20.000 eura kako bi je on podvodio. Ali, brat je prijavio slučaj policiji i majka je uhapšena, a kćerka je smještena u splitsko sklonište za žrtve trgovanja ljudima.

Nedavno je Večernjak objavio šokantnu priču o djevojci Blaženki koju je otac htio prodati za gajbu piva. “Rođena sam u velikoj, deseteročlanoj porodici u romskom naselju Kada sam sa šest godina poželjela krenuti u školi, roditelji su poludjeli jer su smatrali da sam potrebnija kod kuće. “Što će ti škola, ionako ćemo te udati”, govorili su mi”, prisjeća se Blaženka koja je uprkos protivljenju roditelja čvrsto odlučila krenuti u školu.

“Prvih dana dolazila sam prljava, raščupana i poderane odjeće, ali i tako mala znala sam da nešto moram učiniti od svog života. Kod kuće je bio živi pakao: otac je fizički zlostavljao našu majku, zbog čega je na kraju dobio i dvije i pol godine kazne zatvora. Sa 16 godina prvi put sam se zaljubila, ali otac je imao druge planove za mene. Odlučio me prodati u porodicu ženika kojega je već odredio, za gajbu piva”.

“Strašno je vidjeti kad dolaze prosci sa dobrim autima, okićeni zlatnim nakitom, a roditelji mladih djevojaka na to “padaju”. Zna se i “tarifa”: ako je cura djevica, košta 15.000 kuna, a ako se pokaže da to nije, onda vraća 7500 kuna. Mora otkriti tko joj je bio prvi, ali nije on taj koji dobiva batine, već ona”, otkriva jedan otac Romkinje u nadi da će se istina prestati skrivati.

(VisokoIN)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Vozač kamiona poginuo u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Zenice

Visokoin.com

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

Visoko: Uhapšen zbog posjedovanja droge

Visokoin.com

U Visokom iz automobila ukradene stvari

Visokoin.com

PODIGNUTA OPTUŽNICA: Visočani lažirali dokumente

Visokoin.com