11. Augusta 2022.

Romi u Visokom prvi put imaju svoju predstavnicu u vlasti: Melina Halilović ušla u općinsko vijeće

Romi u Visokom prvi put su dobili svoju predstavnicu u općinskom vijeću otkako postoji ova općina. Melina Halilović izabrana je za vijećnicu iz Saveza za bolju budućnost BiH.

Romska populacija u Visokom izuzetno je ponosna i sretna što konačno ima nekoga ko će se, kako kažu, boriti i za njihova prava.

“Ovo nam znači veoma mnogo jer općinsko vijeće donosi bitne odluke za građane, a mi želimo učestvovati u tim odlukama. Želimo da se razmišlja i o Romima i njihovim potrebama u svim oblastima. Ovo je preokret i želimo promijeniti neke stvari uz pomoć koalicije”, kazali su za Klix.ba iz Udruženja Roma Amaro Kham Naše Sunce.

Ističu kako će sada biti mnogo lakše svim Romima koji budu to željeli da se kandiduju.

U razgovoru za Klix.ba Halilović je kazala kako smatra da se u politički život BiH uključila onog trenutka kada je postala aktivistkinja u civilnom društvu, odnosno kada je odlučila da se bori za demokratiju i ljudska prava.

“Ova borba traje već dugo, a ove godine odlučila sam da se i zvanično kandidujem na lokalnim izborima, jer smatram da mogu mnogo doprinijeti razvoju lokalne zajednice kroz svoje obrazovanje, formalno i neformalno te dugogodišnje iskustvo i rad u civilnom društvu. A najveći razlog mog uključenja u politički život jeste želja da radim za svoj grad, svoje komšije i želja za promjenama. Želim bolji život u našem gradu, a ne negdje drugo. Prije svega, želim da budem dio promjena i da budem na mjestu gdje se donose odluke i gdje se te promjene mogu napraviti”, kazala je Halilović.

Istakla je kako u politiku ulazi najviše radi svojih Roma i Romkinja, ali i svih onih koji se osjećaju kao građani drugog reda i koji su marginalizovani, a pritom misli na žene, mlade, invalide, penzionere i sve one kojima su na bilo koji način uskraćena prava.

“Romi u Visokom do sada nisu imali priliku imati predstavnika u općinskom vijeću. Dugi niz godina romski glasovi su se raspisali na sve strane i političke partije, i imali su priliku i prije doći na listu, međutim nisu imali dovoljan broj glasova da uđu u OV. Prvi put se desilo da u OV uđe jedna Romkinja. Prvi put se pojavljujem na političkoj sceni, ali moj angažman kroz civilni sektor je doprinio mom ulasku”, kazala je Halilović.

Poručila je da će u narednom periodu raditi kao što se trudila i radila u civilnom sektoru te da će se potruditi opravdati povjerenje glasača i raditi u službi naroda.

“Radit ću na tome da svoje inicijative upućujem za dobrobit svih stanovnika i da budem vijećnica svih građana općine Visoko”, naglasila je.

Prema preliminarnim, nezvaničnim i nekompletnim rezultatima Centralne izborne komisije, Halilović je osvojila 281 glas.

(Klix.ba)

Vezani članci

Grad Visoko u prvih šest mjeseci posjetilo više od 70.000 turista

VISOKOIN.COM

Admir Babić: Zašto se nije izvršila rekonstrukcija puta u mjestu Dubrave?

VISOKOIN.COM

Faruk Šahinović: “Ukrasimo Kožarski most u znak sjećanja na KTK!”

VISOKOIN.COM

Novak Đoković proglašen za počasnog građanina Visokog

VISOKOIN.COM

Notarka mora isplatiti milion KM: Adnan Nazifović iz Visokog ostao bez kuće …

VISOKOIN.COM

Privode se kraju radovi na tenskim terenima u parku “Ravne 2” Visoko

VISOKOIN.COM