Safet Halilović: Bit će zbrinuto 14.000 ljudi

Sa 101 milion eura, koliko će BiH dobiti sa donatorske konferencije za rješavanje pitanja izbjeglica u regionu, biće zbrinuto 14 000 ljudi, izjavio je ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH Safet Halilović.

“U BiH govorimo o 14 000 osoba, a, prema strukturi, to je 3 000 izbjeglih i 2 400 raseljenih porodica. U BiH je konkretno planirano 3 850 stambenih rješenja za povratak izbjeglih državljana BiH iz Hrvatske i Srbije i povratak raseljenih osoba unutar BiH”, rekao je Halilović za “Nezavisne novine”.

On je ocijenio da su rezultati ministarske konferencije u Beogradu o ovom pitanju, gdje je potpisana zajednička deklaracija BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, više nego uspješni i da je potvrđeno da se region konačno mora “obračunati” sa produženom izbjegličkom situacijom.

Ističući da je za realizaciju zajedničkog projekta potrebno obezbijediti ukupno 583,7 miliona evra, Halilović je naveo da bi oko pola milijarde evra trebalo da obezbijedi velika grupa donatora.

Odgovarajući na pitanje da li je pošten pristup to što su srpske izbjeglice iz Hrvatske ostale bez stanarskih prava, a hrvatske izbjeglice iz BiH i Srpske su sva stanarska prava vratile, Halilović je rekao da su ova pitanja u direktnoj nadležnosti, prije svega, hrvatske Vlade i institucija međunarodne zajednice koje su zajedno sa Hrvatskom tragale za adekvatnim rješenjima.

“Konačan rezultat jeste da je onima koji se žele vratiti u Hrvatsku omogućeno da kao raniji nosioci stanarskog prava svoje pravo ostvare posredstvom posebnog programa stambenog zbrinjavanja u Hrvatskoj, a oni koji nisu zainteresovani za to biće rješavani lokalnim integrisanjem u zemljama regiona”, naveo je Halilović.

(VisokoIN/Srna)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com